Съоснователят на OpenAI Иля Суцкевер създава конкурентен стартъп за изкуствен интелект, фокусиран върху "изграждането на безопасна свръхинтелигентност", само месец след като напусна компанията заради неуспешен опит за преврат срещу нейния главен изпълнителен директор Сам Алтман.

В сряда Суцкевер, един от най-уважаваните изследователи на AI в света, стартира компанията Safe Superintelligence (SSI) Inc, която се представя като "първата в света лаборатория за безопасен суперинтелeкт", според публикация в X.

Суцкевер е съосновател на този нов проект заедно с друг бивш служител на OpenAI Даниел Леви и инвеститора Даниел Грос, който е работил като партньор в Y Combinator - инкубатора за стартъпи в Силициевата долина, който Алтман е ръководил.

Грос има дялове в компании като GitHub и Instacart, както и в AI стартъпите Perplexity.ai, Character.ai и CoreWeave, съобщава Financial Times.

Триото заяви, че разработването на безопасен суперинтелект – такъв, който може да надмине човешките когнитивни способности - е "единственият фокус" на компанията. Те допълниха, че тя няма да бъде обременена от искания за приходи от инвеститорите, като например приканване на най-големите таланти да се присъединят към инициативата.

OpenAI имаше подобна на SSI мисия, когато беше основана през 2015 г. като изследователска лаборатория с нестопанска цел за създаване на свръхинтелигентен AI, който да бъде от полза за човечеството. Макар Алтман да твърди, че това все още е водещият принцип на OpenAI, компанията се е превърнала в бързо развиващ се бизнес под негово ръководство.

В изявлението на Safe Superintelligence пише, че "изключителният фокус на SSI означава, че няма разсейване от разходи на ръководството или продуктови цикли, а нашият бизнес модел означава, че безопасността, сигурността и напредъкът са изолирани от краткосрочен търговски натиск". Публикацията добави, че седалището на компанията ще бъде в Пало Алто и Тел Авив.

Иля Суцкевер е смятан за един от водещите изследователи на изкуствения интелект. Той играе важна роля в ранното развитие на OpenAI при зараждането на генеративния AI.

Обявяването на неговото отцепване и противопоставяне на предишната му компания идва след период на сътресения, в центъра на които бяха сблъсъци относно ръководството и безопасността.

През ноември директорите на OpenAI, сред които по това време беше и Суцкевер, изтласкаха Алтман от поста главен изпълнителен директор с внезапен ход, който шокира инвеститорите и служителите. Няколко дни по-късно Алтман се завърна под ръководството на нов борд.

След неуспешния преврат Суцкевер остава в компанията за няколко месеца, но напуска през май. Когато подаде оставка, той заяви, че е "развълнуван от това, което предстои - проект, който е много важен за мен лично и за който ще споделя подробности своевременно".

Това не е първият случай, в който служители се отделят от производителя на ChatGPT, за да създадат "безопасни" системи за изкуствен интелект. През 2021 г. Дарио Амодей, бивш ръководител на отдела за безопасност в компанията, създаде собствен стартъп Anthropic, който е набрал 4 млрд. долара от Amazon и още стотици милиони от рискови капиталисти при оценка от над 18 млрд. долара, отбелязва FT.

Въпреки че Суцкевер е заявил публично, че има доверие в настоящото ръководство на OpenAI, Ян Лейке, друг бивш служител, който е работил в тясно сътрудничество с него, заяви, че различията му с борда са "достигнали критична точка", тъй като "културата и процесите на безопасност са останали на заден план пред лъскавите продукти". На този фон Лейке се е присъединил към конкурента на OpenAI - Anthropic.