Главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман сподели, че за да превърне ChatGPT в глобален феномен, се е доверил на съветите на своя приятел Брайън Чески – главен изпълнителен директор и съосновател на Airbnb.

"Много хора предложиха да помогнат, след като ChatGPT стартира и бързо набра популярност в края на 2022 г., но в крайна сметка, не се включиха", обясни Алтман в съвместно интервю с Чески на Фестивала на идеите в Аспен тази седмица, пише CNBC.

Чески става близък довереник на Алтман, докато подкрепеният от Microsoft стартъп навигира бързото си издигане в сферата на AI.

Алтман: За мен всичко беше лудост

"Брайън беше човекът, който просто сядаше до мен за по три часа всяка втора седмица, даваше ми списък задачи и казваше: "Ето петте неща, които трябва да направиш сега. Ето къде изоставаш, ето какво прецакваш, ето къде да си по-активен, ето за какво трябва да помислиш".

Чески "почти винаги е бил прав", добавя Алтман.

Научих се винаги да мълча и да следвам съветите му.

Според изпълнителния директор, часовете напътствия са дали ефект в ключови области от бизнеса на OpenAI и цялостната стратегия на компанията.

Неотдавна Чески му казал, че "не мисли достатъчно" за политическите последици от технологията за генеративен изкуствен интелект, добавя Алтман.

Разрастващата се империя на OpenAI

Пет дни след като ChatGPT стартира за широката публика през ноември 2022 г., броят на потребителите ѝ надхвърли 1 милион. Два месеца по-късно, през януари 2023 г., платформата наброява 100 милиона активни потребители месечно, което я превръща в най-бързо развиващото се потребителско приложение в историята.

Този растеж е съпроводен с множество предизвикателства, с които Алтман и останалите ръководители на OpenAI трябва да се справят.

Компанията обявява множество актуализирани версии на ChatGPT – всяка от които има за цел да направи чатбота по-усъвършенстван, заедно с генератора на изображения DALL-E и предстоящия генератор на видео Sora.

OpenAI се сблъсква и с по-важни въпроси, свързани с финансирането, безопасността и бъдещето на изкуствения интелект.

Понастоящем компанията е структурирана по сложен начин, като частта със стопанска цел се контролира от борда на OpenAI с нестопанска цел.

Съобщава се, че тя е приела финансиране в размер на 13 млрд. долара от Microsoft и по-рано тази година беше оценена на 80 млрд. долара. Структурата на управление беше подложена на проверка, когато Алтман неочаквано беше отстранен от поста главен изпълнителен директор миналата година и възстановен по-малко от седмица след това.

Миналия месец, в подкаста "The TED AI Show" бившият член на управителния съвет на OpenAI Хелън Тонер описа поредицата от проблеми, които според нея са ускорили решението за уволнението на Алтман. По думите ѝ, наред с други опасения, Алтман е затруднявал Борда да може да гарантира, че OpenAI дава приоритет на безопасността на изкуствения интелект пред печалбата,.

Говорител на компанията не беше открит за коментар от CNBC.

Защо лидерите имат нужда от "болезнена" критика

Сам Алтман неведнъж е коментирал значението на това да поддържаш обратна връзка.

"Преди мразех всякаква критика и активно я избягвах", пише той в публикация в блога си през 2019 г. "Сега се опитвам винаги да изслушвам с предположението, че е вярна, и след това да реша дали искам да действам или не."

Той отбелязва още: "най-успешните хора, които познавам, вярват в себе си почти до степен на заблуда", така че отварянето към "тежка и често болезнена" критика може да помогне да не се преобърнете в свръхсамоувереност.

Според Дон Мур, професор по лидерство и комуникация в Haas School of Business към Калифорнийския университет в Бъркли, всичко това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи.

Дори ако наистина се вслушате в критиците, да преглътнете гордостта си и да действате според съветите на други хора е истинско предизвикателство, казва той пред CNBC.

"Смелите лидери трябва да търсят този вид критика, да се питат къде бъркат, да предвиждат грешките, които е най-вероятно да допускат, и да се вслушват, когато получат критика", допълва професорът.