Журналистите от Reuters попитаха най-известния чатбот с изкуствен интелект – ChatGPT - как се чувства на първия си рожден ден.

Той отговори:

"Благодаря за пожеланията за рождения ден! Важно е да се отбележи, че като компютърна програма нямам чувства или съзнание, така че не изпитвам емоции като хората."

Въпреки това, неговите реакции, невероятно подобни на човешките, завладяха света през изминалата година.

И макар да е отговорил на милиони потребителски запитвания, нарастващото му влияние повдига въпроси за ролята на изкуствения интелект за човечеството, отбелязва Reuters и допълва, че създателят на ChatGPT – OpenAI този месец беше разтърсена от истинска буря в Управителния съвет.

Microsoft влиза в борда на OpenAIПовечето членове на управителния съвет, които участваха в детронирането на Алтман, напускат

Само за няколко дни, главният изпълнителен директор Сам Алтман беше уволнен и върнат на поста си в компанията.

Междувременно, през изминалите 12 месеца ChatGPT се превърна в най-бързо развиващото се софтуерно приложение в света.

Това предизвика стартирането на конкурентни чатботове от технологични лидери като Microsoft, Alphabet и множество стартъпи, които си осигуриха милиарди финансиране чрез идеята за разработване на инструменти с изкуствен интелект.

Използването на генеративния изкуствен интелект наруши утвърдените процеси в някои от водещите индустрии - от изчислителните облаци и обслужването на клиенти до редактирането на филми и писането на сценарии.

Как Сам Алтман засенчи ефективния алтруизъм, разделящ Силициевата долинаУволнението на Сам Алтман показа влиянието на „религията“ ефективен алтруизъм и нейното виждане, че развитието на AI трябва да се забави. Завръщането му маркира нейните граници

Ето какви са основните изводи за ChatGPT и въздействието на генеративния AI, обобщени от Reuters.

Доминира въпреки възхода на конкурентите

Сред конкурентите му са Bard, Claude на Anthropic, Character.AI и CoPilot на Microsoft, които отбелязват рязък ръст на потребителите. ChatGPT обаче владее лъвския пай от пазара.

Бум в изтеглянията на приложението

Шест месеца след стартирането на уебсайта ChatGPT, OpenAI представи приложението за чатбот за iOS на Apple през май, а през юли и за Android.

Според компанията за анализ на данни Apptopia изтеглянията на приложението и на двете платформи постоянно се увеличават, като OpenAI отчита приходи от покупки в приложението.

AI – новият инструмент за концентрация на власт на технологичните гигантиГолемите езикови модели изискват огромни количества данни, а с такива разполагат само те

Кои са победителите

Nvidia стана първата и единствена компания за чипове, която се присъедини към клуба на компаниите с оценка от 1 трилион долара.

Тя се смята за най-големия победител в бума на изкуствения интелект поради позицията си на основен доставчик на чиповете, използвани за захранване на ChatGPT и други генеративни приложения за изкуствен интелект.

Тъй като тези приложения работят предимно в облак, акциите на доставчиците на услуги за изчисления в облак, включително Microsoft, Amazon и Alphabet, също нараснаха.

Приходите на Nvidia се утрояват с продължаващия бум на AI чиповетеNvidia очаква 20 милиарда долара приходи за фискалното четвърто тримесечие. Това означава близо 231% ръст

Технологичните гиганти влагат милиарди

Стартирането на ChatGPT предизвика огромни инвестиции от най-големите технологични играчи.

Microsoft и Alphabet инвестираха милиарди, за да подобрят възможностите си за изчисления в облак и да поемат повече натоварвания с изкуствен интелект, тъй като бизнесът приема такива инструменти.

Технологичните гиганти харчат милиарди за AI стартъпи. И си ги връщатMicrosoft, Amazon и Google инвестират в компании като OpenAI и Anthropic, които пък им плащат за скъпите облачни услуги, необходими за работата на техните продукти

Рискове и негативи

OpenAI и Microsoft бяха въвлечени в съдебни дела, заведени от групи собственици на авторски права, включително авторите Джон Гришам, Джордж Р.Р. Мартин и Джонатан Франзен, заради предполагаемата злоупотреба с техни произведения за обучение на системи за изкуствен интелект. Компаниите отхвърлиха обвиненията.