„Следващият мечи пазар ще бъде много лош, защото навсякъде по света дългът скочи до небесата.“

Това казва в интервю за MarketWatch инвеститорът ветеран Джим Роджърс, който описва настоящата среда на фондовия пазар в САЩ като показваща всички признаци на застаряващ бик, а не на бушуващ.

Роджърс е виждал това и преди. В своята 60-годишна кариера той инвестира във всички видове пазари. Става известен през 70-те години като съосновател на Quantum Fund заедно с Джордж Сорос. Фондът печели 4200% през следващите 10 години, докато S&P 500 нараства с около 50%.

В интервюто си за MarketWatch живеещият в Сингапур инвеститор разкрива причините защо бичият пазар на акции в САЩ може да е към своя край, защо мечите пазари всъщност не са лоши и какво можете да направите сега, за да защитите своя портфейл от активи и да го позиционирате за печалби.

Какво може да се обърка?

„Ако погледнете Уолстрийт, много нови инвеститори идват и говорят за това колко лесно е да се правят пари на фондовия пазар. Виждате, че някои акции се покачват много, но повечето не го правят, а пазарната широчина намалява“, казва Роджърс и предупреждава: „Това са нещата, които се случват, когато един бичи пазар е към своя край.“

Роджърс добавя, че винаги е имало мечи пазари и ще ги има отново, а следващият такъв би трябвало да е много лош, тъй като в цял свят дългът скача до небето. „Изберете която и да държава, включително тези, които преди това не са имали дълг, като Германия и Япония. Всички трупат много големи дългове, така че следващият мечи пазар ще е лош, завършвайки с кулминация на продажби или срив, както се изразявате“, казва инвеститорът, добавяйки, че всъщност се надява да види много мечи пазари.

Според него те изчистват системата, което никой не харесва, защото струва пари. „Икономическите рецесии или мечите пазари изчистват излишъците. Това е начинът, по който системата винаги е работила. Почистването на излишъците винаги е било добро за нея - освен ако вие не сте този, който се почиства“, отбелязва Роджърс.

Как хората трябва да защитят своите инвестиции?

Помолен да направи прогноза за акциите в САЩ през следващите няколко месеца, Роджърс казва, че той самият не е добър краткосрочен търговец. „Това, което подозирам, е, че вероятно до края на тази или следващата година мечият пазар в САЩ ще се възобнови. Това вече е най-дългият период в американската история без мечи пазар. Закъсняваме“, казва експертът и съветва:

Единственият начин да се защитите е да инвестирате в това, което познавате.

По думите му всеки знае много за дадена компания или сектор - и това е мястото, където трябва да се фокусира.

„Ако кажа, че можете да имате само 25 инвестиции през целия си живот, ще бъдете много внимателни и ще бъдете добър инвеститор. Много хора биха казали, че това е скучно, но ако искате да бъдете добър инвеститор, бъдете скучни. Действайте според това, което знаете, казва Роджърс и добавя:

И не ходете в бара в събота вечер, за да разказвате на всички за най-новите горещи акции.

Във финала на интервюто експертът отново подчертава, че трейдърите се намират на най-дългия бичи пазар в американската история. „Внимавайте, защото се натрупват гигантски дългове“, предупреждава още Роджърс, отбелязвайки:

Добър момент е да си стар американец, но не е добър момент да си млад американец.

„Имам две дъщери и проблемите, с които ще се сблъскат през живота си, ще бъдат огромни“, споделя още експертът и казва, че съветва децата си да бъдат наясно какво се е случило в миналото, защото ще се случи отново.