Скорошните колебания в акциите на технологичните компании с мегакапитализация накараха инвеститорите да се замислят дали е подходящият момент да купят спада или да изчакат още понижения, докато „великата ротация“ на Уолстрийт към пострадалите по-рано през годината ъгли на пазара набира все повече сила.

В петък технологичният Nasdaq Composite скочи с над 1%, възстановявайки част от седмичните си загуби, след като докладът за личните потребителски разходи в САЩ за юни показа, че инфлацията продължава да се успокоява - затвърждавайки очакванията за намаляване на лихвените проценти от Федералния резерв през септември.

Активността на фондовия пазар в петък донякъде подсказва, че Уолстрийт вече е надминал бруталните разпродажби на технологичните акции по-рано през седмицата. И все пак инвеститорите трябва много да внимават, тъй като това беше поредното рали на пазара на акции, който се възстановява безброй пъти от бурен натиск върху продажбите през последните 19 месеца, коментира пред MarketWatch Хосе Торес, старши икономист в Interactive Brokers.

„Пазарните бикове се натрупаха в бичи кол опции, изтичащи в петък следобед. Никой не се интересуваше от най-новите данни за инфлацията“, добавя Торес.

Джефри Роуч, главен икономист в LPL Financial, посочва, че инвеститорите са „заинтересовани от поемането на повече риск, тъй като така нареченото меко кацане изглежда по-вероятно“. Той добавя, че политическата несигурност, включително геополитическите рискове, „може да развалят този парад и затова инвеститорите трябва да проявят проницателност на пазар като този“.

По-рано през изминалата седмица разочароващите тримесечни печалби на производителя на електрически превозни средства Tesla и майката на Google Alphabet предизвика рязка разпродажба на технологичните акции.

Въпреки възстановяването в петък, т. нар. Великолепна седморка все още губи общо 540 милиарда долара пазарна капитализация на седмична база, според пазарните данни на Dow Jones. Седемте големи технологични компании също така отбелязват най-лошото си триседмично изтриване на пазарна капитализация в историята, губейки общо $1,5 трилиона от 8 юли насам.

Акциите на компаниите с малка капитализация междувременно успяха да устоят на бурята – индексът Russell 2000 напредна с 3,5% за седмицата, докато бенчмаркът S&P 500 отбеляза седмичен спад от 0,8%. Индексът на малките компании е нараснал с над 11,5% през последните три седмици, отбелязвайки най-добрия си триседмичен процентен ръст от август 2022 г., според пазарните данни на Dow Jones.

Оттеглянето може да не приключи, ако печалбите продължат да разочароват

Докладите за печалбите от тази седмица на Tesla и Alphabet породиха опасения, че Уолстрийт може да е твърде оптимистично настроен относно растежа на приходите и печалбите, както и относно перспективите на изкуствения интелект. Това оставя много място за по-нататъшно разочарование, ако компаниите не успеят да отговорят на очакванията през останалата част от сезона на печалбите за второто тримесечие.

Виктория Фернандес, главен пазарен стратег в Crossmark Global Investments, казва пред MarketWatch, че инвеститорите не трябва да се изненадват от спада на технологичните гиганти, тъй като фондовият пазар беше узрял за него от няколко месеца.

Тя смята, че може да има възможности за купуване на технологични акции, но предполага, че инвеститорите ще „го правят на малки парчета“, тъй като отдръпването от тях може още да не е приключило. „Бих искала да получа повече данни за печалбите, преди да скоча с двата крака, защото вероятно ще видим малко повече разочарование“, добавя експертът.

Джеймс Рейгън, директор на изследванията в звеното за управление на богатството в D.A. Davidson & Co., добавя, че екипът му все още очаква солидни печалби от книжата на технологичните гиганти през следващите няколко седмици. Той обаче предупреждава, че всичко зависи от това дали тримесечните резултати и перспективите за годината ще бъдат достатъчно силни, за да върнат инвеститорите в тези акции.

Несигурността в печалбите не се ограничава само до технологичния сектор

Във вторник най-голямата група за луксозни стоки в света – LVMH – отчете продажби за второто тримесечие, които се оказаха под консенсуса на анализаторите. Това е поредната индикация, че постпандемичният бум в продажбите на потребителски артикули е намалял, тъй като консуматорите по целия свят харчат по-малко за такива на фона на повишена инфлация и по-бавен икономически растеж.

И все пак домакинствата в САЩ са увеличили разходите си през второто тримесечие на 2024 г. след съкращаване през първите три месеца на годината. Потребителските разходи се повишават с 2,3% годишен темп през второто тримесечие след по-слабо увеличение от 1,5% през първото, показаха данни за БВП в четвъртък.

Доходите обаче са се увеличили съвсем леко - с 0,2%, докато процентът на спестявания отново е спаднал до 3,4%, отбелязвайки едно от най-ниските нива от пандемията насам, показаха правителствени данни в петък.

„Очакванията на фондовия пазар бяха много високи, имаше надежди всичко да се развие перфектно. Така че, когато започнем да получаваме отделни данни, показващи, че не всичко е толкова перфектно, това предизвиква известни притеснения за акциите“, казва Фернандес.

Факторът сезонност

В години с президентски избори през юли обикновено се наблюдава сила на фондовия пазар в по-ранните етапи на месеца, последвана от слабост между 16 и 24 юли, казва Марк Нютън, ръководител на техническата стратегия във Fundstrat Global Advisors. Историческите данни показват, че след това може да се развие рали, което да повиши S&P 500 до началото на август, добавя той за MarketWatch.

„Очаквам, че дъното на спада ни през юли трябва да бъде налице до началото на следващата седмица и да отведе S&P 500 и Nasdaq-100 до по-високи нива“, казва още Нютон.