След седмици на нови и нови върхове, в сряда индексът S&P 500 претърпя най-лошата търговска сесия от 2022 г.

Пазарът започна да се възстановява в четвъртък на фона на разпродажба на технологични акции. Експертите смятат, че тези движения и разместването на секторите са обичайни по време на бичия пазар.

Но Bank of America нарича днешните условия нещо друго – „биволски пазар“, който за разлика от бичия, може да се умори след толкова силен ръст, пише CNBC.

„Може да се лута през летните месеци“, обяснява Марси Макгрегър, ръководител на портфейлната стратегия в Merrill и Bank of America Private Bank. „Но в крайна сметка това, което ще превърне бивола в истински бик, са фундаменталните фактори.“, допълва той.

Прогнозата предвижда пазарите да завършат с повишение тази година въз основа на фактори, включващи приходите, инвестиционния цикъл, финансовите условия, лихвените проценти и генеративния изкуствен интелект.

„Смятаме, че тези фундаментални съставки са налице, за да може възходящият тренд да продължи. Но може да се получи известно фрагментиране“, допълва анализаторът.

Очаквайте повишена волатилност около изборите

Годините на избори се характеризират с различни модели. От юли до ноември инвеститорите могат да очакват несигурност на пазарите, предупреждава Макгрегър.

След като изборите приключат, през ноември и декември може да се наблюдава по-разширена посока на движение.

Поради това Bank of America очаква акциите на САЩ да завършат годината по-високо, отколкото се намират днес.

Според Макгрегър тези модели са склонни да се запазят независимо от резултата в деня на изборите.

За да се прогнозира как ще се развият инвестициите при следващата президентска администрация, е разумно да се обърне повече внимание на финансовите политики, отколкото на лидерското противопоставяне, допълва още Макгрегър.

Политиките, които действително ще бъдат приложени, ще имат по-голямо влияние върху секторите, индустриите и компаниите, отколкото това коя партия е избрана на власт.

Според Макгрегър сегашният процес на възстановяване на приходите – след рецесията през първата половина на миналата година, е по-важен фактор, който трябва да се наблюдава. „Това е нещото, което наистина виждам като катализатор за следващата ротация на пазара, повече от изборите“, смята експертът.

Не се изкушавайте да държите твърде много пари в брой

По-високите лихвени проценти, въведени от Федералния резерв, осигуриха най-добрата възвръщаемост на паричните средства от години насам. Въпреки това експертите игнализират, че някои инвеститори може да правят грешка, като държат твърде много пари в брой.

„Недостатъчното инвестиране е риск“, коментира пред CNBC Кали Кокс, главен пазарен стратег в Ritholtz Wealth Management.

По подобен начин Макгрегър от Bank of America заяви, че предупреждава клиентите си, че сегашната по-висока възвръщаемост на парите в брой няма да бъде винаги налична и изчакването на пазарните печалби крие рискове.

Bank of America очаква Фед да започне да намалява лихвите тази година, като първото намаление вероятно ще е през септември, последвано от още едно през декември.

Излизането от пазарите може да има трайни последици за инвеститорите, които се стремят към дългосрочни цели. Това важи с особена сила, тъй като пазарите са нараснали с над 60% от октомври 2022 г. насам, според Макгрегър.