Индексът на цените на личните потребителски разходи в САЩ се е увеличил с 0,1% през юни и е нараснал с 2,5% спрямо предходната година, което е в съответствие с оценките на Dow Jones.

Годишният процент показва лек спад спрямо данните от предходния месец. Повишението на годишна база през май беше 2,6%, докато месечният показател сега остава непроменен.

Става дума за предпочитания от Федералния резерв показател за инфлацията, данните за който улесняват пътя към намаляване на лихвените проценти.

Фед използва индекса като основна база за оценка на инфлацията, която обаче продължава да е над дългосрочната цел на централната банка на САЩ от 2%.

Особен фокус има върху базисната инфлация, която изключва храните и енергията. Тя показва месечно увеличение от 0,2% и 2,6% на годишна база – също в съответствие с очакванията.

Личните доходи са се повишили само с 0,2%, под очакваните 0,4%. Разходите са нараснали с 0,3%, отговаряйки на прогнозата, докато процентът на лични спестявания спада до 3,4%, показва още докладът на Министерството на търговията на САЩ.

"Като цяло това беше добра седмица за Фед. Икономиката и инфлацията са на стабилна основа", казва пред CNBC Крис Ларкин, управляващ директор по търговия и инвестиции в E-Trade Morgan Stanley. "Но намаляването на лихвения процент при срещата на Фед следващата седмица продължава да е малко вероятно. И макар че има достатъчно време икономическата картина да се промени преди заседанието на банкерите през септември, цифрите са с тенденция в посоката на Фед", добавя експертът.

Очакванията, че Федералният комитет по операциите на открития пазар (FOMC), който определя лихвените проценти, ще предприеме някакви стъпки на заседанието си следващия вторник и сряда, са малки. Пазарните цени обаче силно сочат към намаляване на лихвите на заседанието през септември, което би било първото такова движение от началото на затягането.

Тъй като в средата на 2022 г. инфлацията се повиши до най-високото си равнище от повече от 40 години, Фед предприе серия от агресивни повишения, които доведоха референтния лихвен процент до най-високото му ниво от около 23 години.

През изминалата година обаче Фед направи пауза, тъй като оценява колебаещите се данни, които по-рано тази година показаха възобновяване на инфлацията, но напоследък сигнализират за постепенно охлаждане. Това кара много от членовете на Федералния резерв да обсъждат вероятността за поне едно понижение през тази година.

Според показателя FedWatch на CME Group пазарите на фючърси са оценили вероятността за намаление през септември, последвано от съкращения на заседанията на FOMC през ноември и декември, на около 90%.

Представителите на Фед обаче са предпазливи в изказванията си през последните седмици, подчертавайки, че няма определен път за паричната политика - водещият фактор са данните.