Глобалният растеж ще бъде 3,2% през 2024 г. и 3,3% през 2025 г., което съответства на прогнозите от април.

Това са изводите в новия доклад на МВФ „Световни икономически перспективи“, съобщава Euronews.

Групата все пак отбелязва, че променливата инерция в активността в началото на годината донякъде е намалила различията в производството, което означава, че разликите в темповете на растеж между икономиките са по-малки.

По отношение на процеса на дезинфлация, МВФ посочва, че рисковете, които водят до повишаване на цените, са се увеличили, „което повишава перспективата за по-високи за още по-дълъг период лихвени проценти“.

Един от тези рискове е ескалацията на търговското напрежение, което може да увеличи цената на вносните стоки по веригата на доставки.

„Другият интересен феномен е, че има все повече доказателства за фрагментация на търговията. Това, което установяваме, е, че търговията в рамките на политически близки блокове се е запазила добре и е компенсирала намаляванеро между блоковете“, коментира за Euronews Петя Коева Брукс, зам.-директор в отдел „Изследвания“ на Международния валутен фонд.

Тези предупреждения идват въпреки факта, че търговията е стабилна в началото на годината, стимулирана от силния износ от Азия – особено в технологичния сектор.

Относно митата, наложени наскоро върху китайски стоки от САЩ и ЕС, Коева Брукс е критична.

„Такива действия обикновено оказват отрицателно въздействие върху страната, която ги налага. Някои от тях може и да имат основателни причини, но ние призоваваме страните да разрешат тези недоволства по съвместим начин, а не чрез тези едностранни действия.“

Рискове пред икономическото възстановяване

МВФ заяви, че в Европа са се появили признаци на икономическо възстановяване, предизвикани от подобряването на дейността в сферата на услугите.

През първото тримесечие в Китай оживлението във вътрешното потребление постига положителни резултати, подпомогнати от временното нарастване на износа, което изглеждаше закъсняло и се свързваше с миналогодишното нарастване на световното търсене.

„Тези тенденции намалиха различията в производството в отделните икономики, тъй като цикличните фактори отслабват и активността се приспособява по-добре към своя потенциал“, се отбелязва в доклада на МВФ.

Глобалната дезинфлация се забавя

Междувременно МВФ посочва, че темпото на глобалната дезинфлация се забавя.

Това отразява различни секторни динамики: запазване на по-висока от средната инфлация при цените на услугите, смекчена до известна степен от по-силна дезинфлация при цените на стоките.

Растежът на номиналните заплати остава бърз, като в някои държави е по-висок от инфлацията на цените, което отчасти отразява резултата от преговорите за заплатите и краткосрочните инфлационни очаквания, които остават над целевите.

Повишаването на последователната инфлация в САЩ през първото тримесечие обаче забави нормализирането на политиката. Това постави други развити икономики, като еврозоната и Канада, където базисната инфлация се охлажда в по-голяма степен в съответствие с очакванията, пред САЩ в цикъла на облекчаване на политиката, допълват икономистите на МВФ.

В доклада се подчертава също, че редица централни банки в икономиките с възникващи пазари остават предпазливи по отношение намаляването на лихвените проценти поради външни рискове, породени от промени в лихвените диференциали и свързаното с тях поевтиняване на валутите на тези икономики спрямо долара.

Посока на лихвените проценти

В доклада за глобалните перспективи се посочва как прогнозите на служителите на МВФ се основават на възходящи ревизии на цените на суровините, включително на повишение на цените на нетърсенето на горива с 5% през 2024 г.

Очаква се цените на енергийните суровини да спаднат с около 4,6% през 2024 г., което е по-малко от прогнозираното от април, отразявайки повишените цени на петрола вследствие на дълбоките съкращения от страна на ОПЕК+ (Организацията на страните износителки на петрол, включваща Русия и други износители на петрол извън ОПЕК) и намаления, но все още наличен ценови натиск от конфликта в Близкия изток.

„Очаква се през втората половина на 2024 г. лихвените проценти на основните централни банки все още да се понижават, като различията в темпа на нормализиране отразяват разнообразните обстоятелства, свързани с инфлацията.

Очаква се растежът да остане стабилен. На равнище 3,2% през 2024 г. и 3,3% през 2025 г. прогнозата за глобалния икономически растеж остава непроменена спрямо тази от април“, се посочва още в доклада на МВФ.

По-силна активност в Китай

Според МВФ прогнозата за растежа на нововъзникващите пазари и развиващите се икономики е преразгледана в посока нагоре, като очакваното увеличение се дължи на по-силната активност в Азия, по-специално Китай и Индия.

Отбелязана е възможността за значителни колебания в икономическата политика в резултат на изборите тази година, като негативните последици за останалата част от света ще увеличат несигурността.

„Тези потенциални промени крият рискове от фискално разточителство, което ще влоши динамиката на дълга, ще се отрази неблагоприятно върху дългосрочната доходност и ще засили протекционизма.

Търговските тарифи, наред с увеличаването на индустриалните политики в световен мащаб, могат да предизвикат вредни трансгранични ефекти, както и да предизвикат ответни мерки, което ще доведе до скъпоструваща надпревара към дъното.

За разлика от това политиките, които насърчават многостранността и по-бързото прилагане на макроструктурни реформи, могат да стимулират увеличаване на предлагането, производителността и растежа, с положителни странични ефекти в световен мащаб“, се допълва в доклада на МВФ.