Американският пазар на акции беше изключително нервен миналата седмица, тъй като инвеститорите се насочиха към рязка разпродажба на големи технологични имена, завъртайки се към компании с малка капитализация. Това движение от гиганти към по-скромни бизнеси беше една от основните пазарни тенденции през юли, която дори получи име - „Голямата ротация“.

В много отношения промяната трябваше да се случи.

Акциите на т. нар. Великолепна седморка започнаха годината доста зрелищно, като тези на звездата на Уолстрийт - Nvidia - нараснаха с почти 150% през първите шест месеца на 2024 г.

Meta Platforms се покачи с над 42%.

Тези ръстове стимулираха повдигането на основните американски борсови индекси, но също така доведоха до необичайно тесен обхват на пазара, в който мнозина анализатори видяха предупредителни знаци за край на спокойствието на Уолстрийт.

Очевидно махалото беше готово да се завърти в другата посока много по-рано, така че подготвените пазарни стратези няма как да са били изненадани от факта, че акциите на Великолепната седморка се върнаха към реалността и дори навлязоха в територия на корекция. Това доведе до значителни спадове на индексите S&P 500 и Nasdaq Composite, които са силно зависими от технологичните акции.

Междувременно Russell 2000, проследяващ акциите на компаниите с малка капитализация, напредва с 10,2% през последните 12 дни на търговия, считано от затварянето на пазара на 26 юли. „Малкият“ индекс надминава S&P 500 с 13,3%, което е най-голямото му 12-дневно ускорение над S&P 500 за всички времена, според пазарните данни на Dow Jones. По отношение на Nasdaq Composite - Russell 2000 го изпреварва със 17,1% - второто му най-голямо 12-дневно представяне над технологичния индекс.

В петък Russell 2000 отчете 3,5% седмичен ръст, извисявайки се над трите големи капиталови индекса, въпреки че Dow също отбеляза петдневно повишение – но по-слабо.

„Когато си мисля за пазара и достигането му до толкова висока оценка, наистина вярвам, че тази корекция през последните седмица-две всъщност е много здравословна“, коментира пред MarketWatch Дейв Секера, главен пазарен стратег за САЩ в Morningstar.

Въпреки че дните с големи спадове могат да бъдат страшни, изглежда, че за инвеститорите става все по-трудно да оправдаят чак толкова високите оценки на мегакап компаниите. Те усетиха това, когато Alphabet обяви прилична печалба в сряда, но акциите ѝ все пак паднаха с 5%.

Според някои пазарни стратези предизвикателството е в това, че печалбите на гигантите трябва да бъдат не просто нелоши, а невероятни, за да оправдаят покачването им в предходните месеци.

Все пак инерцията на тази тенденция може да зависи от голямото събитие следващата седмица - срещата на Федералния комитет за отворения пазар (FOMC) за паричната политика на централната банка на САЩ.

Не се очаква представителите на Фед да намалят лихвените проценти, но инвеститорите ще обърнат внимание на коментарите им, за да получат по-добра представа кога може да започне понижаването им.

Увеличаването и намаляването на лихвените проценти засяга секторите на икономиката по различни начини. Това е особено вярно за компаниите с малка капитализация спрямо гигантите, тъй като първите са склонни да разчитат повече на бизнес заеми, за да продължат да работят и да растат.

Разхлабването на паричната политика на Фед означава, че кредитите, взети от малки компании, могат да станат по-евтини – по този начин техните оперативни разходи би трябвало да намалеят, което може да е от полза за печалбите им. Може да има и допълнителна полза от по-ниските ставки, стимулиращи икономиката – например, клиентите да имат капацитет да харчат повече пари, както отбелязва пред MarketWatch стратегът на GLOBALT Investments Томас Мартин.

Той смята, че Голямата ротация може да продължи още известно време. Причината е, че инвеститорите започнаха да преминават от мегакап акциите към по-малките преди първото намаление на лихвените проценти, което означава, че героите на Russell 2000 могат да натрупат още повече импулс, когато Федералният резерв реално започне разхлабването.

„Това е повторно калибриране и връща нещата към по-разумни взаимоотношения между различните части на пазара“, коментира още Мартин.

Всичко това обаче е нож с две остриета.

По-ниските лихвени проценти вероятно биха стимулирали икономиката, но актът на понижаване на лихвите сам по себе си може да сигнализира, че е наложително икономиката да бъде стимулирана. Дали Фед намалява лихвите, защото печели битката с инфлацията, или защото високите ставки тласкат икономиката в грешна посока? Това е въпросът, на който инвеститорите ще търсят възможно най-ясен отговор от председателя на Фед Джером Пауъл тази седмица.

Разбира се, повечето анализатори подозират, че коментарът му няма да е по-различен от последните – Фед става все по-уверен, че инфлацията наистина върви по търсения низходящ път, но тя трябва да стигне до точката, в която централните банкери ще бъдат спокойни да намаляват лихвените проценти.

Важни са и коментарите на Фед за икономиката. Ако централните банкери на САЩ сигнализират, че тя се забавя малко, това е добре за битката срещу инфлацията. Но ако според тях се забавя твърде бързо, рискът от рецесия нараства. Компаниите с малка капитализация обикновено са по-чувствителни към забавянето, тъй като не са толкова изолирани от икономически спадове, колкото мегакап компаниите.

Тази седмица трейдърите очакват нови данни за броя на свободните работни места и на заетите в САЩ, както и за нивото на безработица, за да добият представа за пазара на труда и общата сила на американската икономика.

Ако перспективите са, че малките пукнатини в нея могат да прераснат в нещо по-страшно, това би било удар върху компаниите с малка капитализация.

Накратко: както Федералният резерв, така и компаниите с малка капитализация вървят към меко кацане. Но по въже.