Американският Център за разследващи репортажи (CIR) е подал съдебен иск срещу разработчика на ChatGPT OpenAI и технологичния гигант Microsoft, обвинявайки ги в нарушаване на законите за авторското право чрез използване на съдържанието му за обучение на платформи за изкуствен интелект.

Нестопанската организация заяви, че OpenAI е използвала нейното съдържание без разрешение и без да предложи компенсация, нарушавайки авторските права на журналистите.

Искът, подаден във федерален съд в Ню Йорк, описва дейността на OpenAI като "изградена върху използването на произведения, защитени с авторски права", и се фокусира върху това как обобщения на статии, генерирани от изкуствен интелект, застрашават издателите, съобщава Euronews.

В иска срещу OpenAI се твърди, че компанията е признала, че е създала по-ранна версия на технологията си за чатбот с хиляди връзки към Mother Jones - едно от изданията, които управлява CIR. Изкуственият интелект обаче изключвал информацията за автора на историята, заглавието или известието за авторски права, се казва още в съдебния иск.

Загубата на контрола върху съдържанието, защитено с авторски права, продължава искът, ще доведе до по-малко приходи за скъпоструваща разследваща журналистика и още по-малко репортери, които да разказват важни истории в "днешния мизерен медиен пейзаж".

"Това е изключително опасно", заяви Моника Бауерлайн, главен изпълнителен директор на организацията с нестопанска цел, пред AP. "Нашето съществуване зависи от потребителите, които намират работата ни за ценна и решават да я подкрепят", допълва тя.

Според нея, "когато хората вече могат да развиват връзка с разработките на журналистите, това се трансформира във връзка с инструмента за изкуствен интелект", което може да "прекъсне цялата основа на съществуването ни като независима редакция" и да застраши други новинарски организации в този процес.

OpenAI и Microsoft са изправени пред още съдебни дела за авторски права от The New York Times, различни медии и автори на бестселъри като Джон Гришам, Джоди Пикълт и Джордж Р.Р. Мартин. Друго дело във Федералния съд на Сан Франциско е заведено от автори, сред които комикът Сара Силвърман.

Други новинарски организации предпочетоха да си сътрудничат с технологичните гиганти, а не да се борят с тях, като подписаха споразумения с OpenAI за получаване на компенсации за споделяне на новинарско съдържание, което може да се използва за обучение на нейните системи за големи езикови модели (LLM). В четвъртък например, Time обяви, че OpenAI ще получи достъп до "обширните архиви от последните 101 години".

OpenAI не отговори директно на съдебния иск, но заяви, че "работи в сътрудничество с новинарската индустрия и си партнира със световни издатели, за да показва тяхното съдържание в продукти като ChatGPT, за да насочва трафика обратно към оригиналните статии".

Microsoft не отговори на запитването за коментар.

OpenAI и други големи AI разработчици обикновено не разкриват източниците си на данни, но твърдят, че използването на публично достъпни онлайн текстове, изображения и други медии за обучение на системите за изкуствен интелект е защитено от доктрината за "справедливо използване" на американското законодателство за авторското право.