„Да имаш дете е глас за бъдещето. Това е най-оптимистичното нещо, което някой може да направи", каза наскоро милиардерът Илон Мъск.

Изказването му е поредното по темата напоследък. Въпреки че насочва вниманието на последователите си към спада в раждаемостта от години, сега коментарите му са по-интензивни, тъй като въпросът за раждаемостта е част от предизборната надпревара.

Главният изпълнителен директор на Tesla и SpaceX, който миналия месец обяви, че има 12 деца, говори против политиките, насърчавани от хора, които той нарича „екстинкционисти“. Обвинявайки абортите и контрола на раждаемостта, той се тревожи, че цивилизацията ще „умре със скимтене в пелени за възрастни“, ако не се обърне внимание на намаляващата раждаемост.

Напоследък демографите и държавните лидери, сред които японският и италианският, все повече посочват ниската раждаемост като реална заплаха с много разклонения, които ще окажат влияние върху много аспекти - от работната сила до забавянето на икономическия растеж.

Темата има политически нюанси в САЩ, тъй като републиканците се опитват да нарисуват демократите като противници на семействата, докато демократите се застъпват за правото на жените на аборт.

„Изключително опасно и дестабилизиращо е, ако обществото ви няма достатъчно деца“, каза наскоро в тв предаване Джей Ди Ванс, републиканският кандидат за вицепрезидент. Сенаторът от Охайо защитаваше стари коментари за опасностите от „бездетните дами-котки“, заявявайки, че атакува тези, които според него са антисемейни, докато съперниците му казаха, че думите му са жестоки и обидни за жените.

Колкото до Мъск, който побърза да похвали избора на Ванс за вицепрезидент, неговите оптимистични възгледи за бащинството имат отпечатък върху бизнеса му, отбелязва колумнистът на The Wall Street Journal Тим Хигинс.

Седанът Model S на Tesla през 2012 г. беше проектиран така, че да има седем места, за да побере семейството му, което по това време включваше пет малки деца.

Миналия месец Мъск обяви, че централата на SpaceX и платформата за социални медии X се местят в Тексас от Калифорния отчасти поради приемането на закон, който според поддръжниците е насочен към защита на транссексуалните деца. Мъск и други смятат, че законът възпрепятства родителските права.

Възраженията на Мъск относно медицинските процедури за транссексуални деца изглежда се коренят в по-широки притеснения относно възпроизводството. „Така наречената грижа за потвърждаване на пола е ужасен евфемизъм“, казва Мъск пред Джордан Питърсън в интервю, излъчено в X. „Това наистина е стерилизация на деца… Те никога повече не могат да имат деца.“

През 2021 г. Мъск заявява опасенията си за раждаемостта на събитие на The Wall Street Journal с думите: „Няма достатъчно хора. И мисля, че един от най-големите рискове за цивилизацията е ниската раждаемост. Ако хората нямат повече деца, цивилизацията ще се разпадне.“

От тогава Мъск е писал в Twitter и X относно притесненията си за „раждаемостта“ поне 26 пъти – девет пъти само тази година, изчислява Хигинс.

Той също така изразява опасенията си на сцената на множество публични събития, включително миналата година, когато каза, че подкрепя данъчни облекчения или други правителствени стимули за увеличаването на раждаемостта.

Критикува по-остро абортите и хормоналния контрол на раждаемостта.

„Жените на Запад са научени, че случайната бременност е най-лошото нещо, което може да им се случи“, писа Мъск в X миналата година. „По този начин те категорично се противопоставят на забраните на абортите като екзистенциална заплаха. Много мъже също се страхуват, че няма да могат да се „забавляват“, ако абортът бъде забранен.“

Като най-богатият човек в света, Мъск има ресурси, които му дават предимства, когато става въпрос за повече деца.

Първата му съпруга Джъстин Мъск е споделяла в миналото, че когато обсъждали да имат бебета преди брака, той попитал колко деца иска. „Едно или две“, отвърнала тя и добавила: „Въпреки че ако можех да си позволя бавачки, бих искала да имам четири“. Според разказа ѝ в списание Marie Claire, излязъл около времето на спорния развод на двойката през 2010 г., Мъск се засмял и казал: „Това е разликата между теб и мен. Предполагам, че ще има бавачки.“

Документите за разводите показват, че въпреки че финансите на Мъск са били затруднени по това време, той харчи за бавачки на петте им деца - близнаци и тризнаци. (Първото им дете почива като бебе - загуба, която Мъск понякога обсъжда, когато говори за възгледите си за децата.)

Едно от тези деца наскоро каза, че Мъск рядко е бил наоколо през нейното детство. В интервю за NBC News, Вивиан Джена Уилсън, която сега е на 20, оспори твърденията на Мъск от миналия месец, че той е бил подмамен да се съгласи тя да се трансформира от мъж в жена като тийнейджър. Мъск образно я нарече „мъртва“ за него.

„Той е студен. Ядосва се много бързо. Той е безразличен и нарцистичен“, каза Уилсън за баща си в същото интервю.

Приблизително 15 години след първия си развод Мъск вече има нова група малки деца от две други жени, включително едно на име X Æ A-12, което е част от спор за попечителство между Мъск и майката.

Мъск често се появява с него на публични снимки и говори за връзката им, като казва, че хората са биологично склонни да обичат децата си и че дори тези, които са възприели хедонистичен подход към живота, могат да намерят привлекателността в това и няма да съжаляват.