Илон Мъск е известен с това, че е инвестирал стотици часове и милиони долари за манията си да колонизира Марс.

Сега той доброволно е дал съгласието си да предостави биологичен материал – собствената си сперма, за да помогне за създаването на колония, съобщава New York Times. Милиардерът, който вече е баща на 12 деца, е заложил на план за колонизиране на Марс в рамките на това поколение, допълва изданието, цитирано от Fortune.

През април той заяви пред служителите на космическата си компания SpaceX, че само след 20 години 1 милион души ще живеят в марсиански град. През май служител на НАСА заяви, че агенцията не очаква да приземи хора на Червената планета преди 2040 г.

Въпреки това, същия месец Мъск заяви в X, че изпращането на хора ще отнеме по-малко от 10 години.

"Със сигурност след 30 години цивилизацията е осигурена", категоричен е милиардерът.

Мъск е наел служители, които работят над 100 часа седмично в стаи без прозорци, за да реализират всеки елемент от плана – от проектирането на малки куполни хабитати до космически костюми и отглеждането на деца на планетата.

През 2013 г. Мъск заяви пред Raw Science, че би искал да създаде свой собствен вид, който да е уникален и да може да оцелее в суровите условия на Марс, припомня Fortune.

"Искаме да създадем нови биоинженерни организми, които са по-подходящи за живот на Марс. Човечеството е направило това с течение на времето чрез селективно развъждане.", обясни той.

Милиардерът е повтарял идеята си на служителите в SpaceX и други от неговото близко обкръжение през годините, отбелязва New York Times. Вече се провеждат изследвания за редактиране на гени с цел селектиране на устойчиви на радиация хора, което би им помогнало да оцелеят на Марс, съобщават експерти пред Wired.

Въпреки че идеята може да звучи невъзможна, а за някои да напомня евгеника, тя е част от по-широка идеология, която Мъск и други технологични лидери от Силициевата долина изповядват: пронатализъм.

От години Илон Мъск алармира за "криза на недостига на население" на Земята.

Миналата година, след като Китай обяви, че раждаемостта рязко намалява, той написа в X: "Сривът на населението поради ниска раждаемост е много по-голям риск за цивилизацията от глобалното затопляне... Запомнете тези думи".

През лятото на 2022 г. заяви, че намаляването на раждаемостта, наблюдавано в много страни, представлява "най-голямата опасност, пред която цивилизацията е изправена досега".

И все пак, макар че темповете на нарастване на населението в световен мащаб се забавят, ООН заяви, че намаляването на раждаемостта, за което предупреждава Мъск, не е непременно признак за демографски срив.

"При положение че всяка година към световното население се прибавят приблизително 83 милиона души, тенденцията за увеличаване на броя на населението се очаква да продължи, дори ако приемем, че нивата на раждаемост ще продължат да намаляват", пише ООН в доклада си за демографските прогнози за 2017 г.

Това не пречи на Мъск и лидерите от Силициевата долина да изпадат в паника заради намаляващото население. Главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман е инвестирал в множество стартъпи в областта на репродуктивните технологии, един от които има за цел да тества ембриони с генетично инженерство.

"Разбира се, че ще имам голямо семейство. Мисля, че да имаш много деца е чудесно.", казва Алтман, чийто брачен партньор е от мъжки пол.

Съоснователят на Skype и милиардер Джан Талин, който има пет деца, дари близо половин милион долара на фондация, основана от известните пронаталисти Малкълм и Симон Колинс.

Двойката беше обект на язвителна статия в Guardian, публикувана през май, която представяше тяхното отглеждане на 7 деца с единствена цел печалба.

Илон Мъск е "крал" на пронаталистите, казва Малкълм Колинс в статията. "Искам да кажа - най-могъщият, най-богатият човек в света, който се застъпва за твоята кауза, това помага много", допълва той.

Освен че ще предостави биологичния си материал за колонизиране на Марс, Мъск се е заел с каузата и в личен план.

След като в Business Insider изтече информация, че тайно е станал баща на близнаци от високопоставена служителка в компанията за мозъчни импланти Neuralink, Мъск публикува отговора си в X. "Правя всичко възможно, за да помогна на кризата с населението", написа той.