Илон Мъск може да има много проблеми в Китай, но това не важи за 76-годишната му майка Мей Мъск, която се радва на изненадващ статус на знаменитост в цялата страна.

Нейната автобиография A Woman Makes A Plan се изкачи до върха на класациите с бестселъри в Китай през последните години, тълпи от фенове се събират по време на представянията на книгата. Дори китайското правителство я възхвалява, разказва The Wall Street Journal.

Мей Мъск, която е бивш модел, впечатлява със смелия си външен вид, интересната си житейска история и, разбира се, с факта, че е отгледала един от най-богатите хора в света. Сега китайските компании настояват тя да представя техните продукти - от смартфони до устройства за масаж.

Миналия месец Мей Мъск предизвика широк интерес със снимка в Instagram, показваща как държи колан за масаж. Повече от 140 000 броя от устройството на стойност $200 бяха продадени онлайн, а инфлуенсъри публикуваха видеоклипове с него.

Тези топли чувства не се отнасят до известния ѝ син. Военните в Пекин разкритикуваха работата на Илон Мъск в подкрепа на САЩ със сателитите Starlink на SpaceX, призовавайки американските компании „да не помагат на злодей да върши зло“. Продажбите на електрическите превозни средства на Tesla в Китай се понижават. Предприемачът трябваше да пътува до Пекин наскоро, за да спечели одобрение за проектите на компанията за автономно шофиране.

Мей и Илон Мъск изглеждат близки. Той редовно пуска публикации за нейните постижения и е известно, че я нарича свой герой. Мей е и нещо като неговото тайно оръжие в Китай.

В Деня на майката тя публикува зашеметяващи снимки от небостъргач в Шанхай с изглед към назъбения силует на града. Едната включваше букет рози от Илон. „Хората обичат своите Tesla навсякъде, където отида“, отбеляза Майе в публикацията си.

Посещението ѝ тогава последва въпросното пътуване на Илон Мъск до Китай, по време на което той се срещна с висши служители, за да настоява за сделка, позволяваща на Tesla да пусне своя „Full Self-Driving“ или FSD софтуер в страната. Според държавната преса компанията е получила лиценз някои от нейните превозни средства да тестват софтуера в Шанхай.

Миналата година майката на Мъск изигра друга подгряваща роля, обикаляйки гигафабриката на Tesla в Шанхай преди пристигането на сина си, което генерира значителен шум в интернет. „По някакъв начин тя действа като посланик на Tesla и рекламира продуктите на компанията“, коментира Дейвид Джан, генерален секретар на Международната асоциация за инженерство на интелигентни превозни средства в Китай.

„Перфектният идол“ на Китай

Май Мъск е родена през 1948 г. в Канада. Започва кариера на модел в тийнейджърските си години, като стига до финала на Мис Южна Африка. След Илон тя има още две деца - Кимбал, който сега е в бордовете на Tesla и SpaceX, и Тоска, режисьор. В автобиографията си Мей описва битките си като млада майка, изправена пред домашно насилие и развод. По-късно в живота си обаче тя придобива две магистърски степени и става професионален диетолог.

Тази история я превръща в „перфектния идол“ за градските китайски жени от средната класа, от които се очаква да съчетават успеха у дома и в офиса, като същевременно остават физически привлекателни, според Алтман Пенг, учен в областта на джендър стереотипите в Университета на Уоруик

Звездната сила на Mей Мъск достига най-високите си нива, когато през февруари тя призова в X повече хора да посетят Китай, а посланикът на страната в САЩ препубликува думите ѝ. Шефът на държавния China Daily в офиса на изданието в Брюксел, който описва САЩ като лидер на „световната Ос на злото”, демонстрира гордост от пътуването ѝ в Шанхай. „Майката на Илон е много готина“, написа той.

В интервю за Sports Illustrated миналия месец, когато за пореден път украси годишното издание на списанието за бански костюми, Мей описва себе си като трудолюбива, честна и забавна.

В Китай нейната игра в социалните мрежи съперничи на певицата Риана. Когато китайската гримьорка Надира Айсикаер е избрана да се грижи за външния вид на Мей Мъск за събитие в Милано миналото лято, тя е поразена от майката на предприемача, пишейки: „Китайците харесват жени, чийто образ е елегантен и изискан. Западните знаменитости, които са прекалено секси, не могат да стигнат далеч в Китай.“

Близостта с Мей за кратко прави Айсикаер знаменитост сама по себе си. Видеозапис на нейно интервю за срещата ѝ с госпожа Мъск избухва в TikTok, събирайки 1,4 милиона харесвания.

По-добре от това „да се омъжиш“

Китайската марка чанти Oleada си сътрудничи с Мей Мъск за лимитирана колекция, озаглавена „От заседателната до балната зала“. Тя включва сребриста чанта, „напомняща характерния цвят на косата на Мей“, според уебсайта на компанията.

oleadanyc.com

Съоснователят на Oleada Тифани Джоу публикува снимка от партито по случай представянето ѝ, придружена от следните думи: „По-щастлива съм да стоя с майката на топ милиардера Мъск, отколкото да се омъжа“.

Жителката на Пекин Флора Супе се смята за една от най-големите почитателки фенове на майката на Илон. Винаги, когато се чувствам тревожна, изгубена или тъжна, се сещам за Мей Мъск, казва тя, цитирана от WSJ. „Мей е единственият ми идол“, добавя Флора. „Тя е моята пътеводна светлина.“