Мей Мъск – диетолог, писател, модел и майка на един от най-успешните съвременни преприемачи, главният изпълнителен директор на Tesla, SpaceX и Twitter Илон Макс, навършва 75 години на 19 април.

Само преди броени дни, забележителната дама беше удостоена с почетна докторска степен от Университета в Блумфонтейн, Южна Африка. Титлата се присъжда за приноса й в диетологията.

"Вече съм д-р Мъск", заяви тя с усмивка преди да отлети за Ню Йорк.

"Това беше най-вълнуващата церемония. Просълзих се.", добави Мей Мъск, цитирана от Times.

75-годишната Мей Мъск е пример за подражание на милиони хора по цял свят и не се поддава на никакви възрастови стереотипи и ограничения.

"Нямам проблем с остаряването. Майка ми работеше до 96-годишна възраст и никой не ѝ каза, че е твърде стара", казва Мъск. Тя е активен потребител в социалните мрежи, включително компанията на сина й Twitter, както и Instagram и Facebook.

Момичета от корицата на 70+: Колко далеч стига сребърната вълна в модатаИндустриите за мода и красота продължават да търсят модели на зряла възраст

"Току-що прекарах две седмици в Китай, представих книгата си в седем града и продадох половин милион копия. Седмицата преди това бях в Милано, Париж и Дубай", допълва енергичната Мей и обяснява, че желанието й е да популяризира диетологията като професия, тъй като в сферата има твърде много модни диети и шарлатани.

Times прави кратка хронология на най-важните житейски събития, изградили силната личност на Мей Мъск.

Семейството й е от Канада, но през детството родителите й се местят в Южна Африка и обикалят света с едномоторен самолет. Като деца Мей, нейната близначка и другите им братя и сестри спят на открито в централната част на Калахари, близо до естественото местообитание на диви животни като лъвове и хиени.

"Баща ми искаше да се научим да живеем в условия на сурова действителност. Неговият девиз беше: "Живей опасно, но внимателно", разказва самата Мей.

Устойчивостта, на която се е научила на младини, ѝ помага при отглеждането на три деца като самотна майка.

Сам Алтман 9 години по-рано: Най-добрите идеи често изглеждат лошиНаправете продукт, който хората да обикнат, казва основателят на OpenAI

"През повечето време работех, а децата на практика се грижеха сами за себе си. Бяха добри и послушни. Ходеха пеша на училище и се возеха с автобус. Никога не съм им проверявала домашните им", казва тя.

"Повечето време спяхме на пода или на дивана, в зависимост от това къде живеем", разказва Мъск, която не обича да коментира известните си деца, особено предприемача Илон.

"Те работят твърде много, затова винаги се забавляваме, когато сме заедно. Смеем се много. Имаме южноафриканско чувство за хумор, което американците не разбират, тъй като смятат, че нямаш самочувствие, ако се самоиронизираш.", допълва тя.

Съвсем млада, Мей се разделя с бащата на децата си, напускайки труден брак с домашно насилие.

"По онова време бях затънала в токсична среда около мен, не знаех какво точно трябва да предприема. Но реших, че трябва да си създам план, което правя през и досега, през целия си живот.", казва Мъск, която няколко пъти се премества да живее в различни градове и започва от нула.

6 начина, по които умните лидери реагират на критиката

Въпреки всички трудности, не оценява историята на живота си като достойна за книга.

"Не исках да пиша книга. После децата ми казаха, че трябва да говоря за борбите си и да мотивирам хора, които са в подобно на моето положение".

Първоначално отказва да включи най-тъжните моменти в книгата си, но литературният агент я убеждава, че имат място там и трябва да ги сподели с читателите.

Самата Мъск се надява, че книгата ще мотивира хората да се стремят към щастие.

"Ако сте щастливи, продължавайте с това, което правите. Ако понякога сте нещастни, направете списък с всичко, което искате да промените и сменете гледната си точка към ситуацията", съветва тя.

Преди Мей Мъск да приключи нещастния си брак, качва 30 кг и става първия plus-size модел в Южна Африка.

"Тъпчех се с пържено пиле, кофи сладолед и огромно количество шоколад".

Какво иска тялото ви, когато ви се яде сладко?И как да потиснете това желание

Нормализира теглото си за 8 месеца, след като лекар я предупреждава, че холестеролът ѝ е висок, а коленете и гърбът я болят заради излишните килограми.

Днес, когато става въпрос за хранене, Мей казва, че се води от научните доказателства и здравия разум.

"Аз съм флекситарианец (предимно вегетарианец със сравнително рядка консумация на месни ястия), но следвам средиземноморската диета, за която е доказано, че има принос в борбата с хроничните заболявания. Смятам, че трябва да се наслаждаваме повече на храната и да не се разчита на хранителни добавки.

Не разбирам защо хората се ужасяват от хляба и плодовете", казва Мъск, която се радва на елегантна фигура в продължение на 41 години и въпреки възрастта си, все още е модел за корици на списания.

Дигитална трансформация на модата: Levi's заменя манекените си с AIКомпанията все пак твърди, че

По време на пандемията се разболява от COVID-19 и отслабва още повече заради загуба на апетит. Първата ѝ фотосесия след възстановяването ѝ е в Рим, когато светът на модата отново се отваря след дългия период на локдаун.

Ограниченията, свързани с пандемията, пречат на Мей Мъск да промотира книгата си, публикувана през 2019 г., но сега тя е във вихрен график, ограничавайки семейните ангажименти.

"В началото ходех на всички изстрелвания на ракети, пускания на нови модели Tesla... ", но сега пътувам много, признава майката на Илон Мъск.

За 12-те си внуци казва: "Обичам ги много, но не съм практична баба. Не ги глезя с подаръци. Предпочитам с прегръдки."

На въпрос би ли отишла на Марс, Мей Мъск отговаря: "Ако внуците ми отидат, ще отида и аз."