Повече от два месеца Илон Мъск беше на второ място в индекса на милиардерите на Bloomberg, след като през декември 2022 г. първата позиция зае Бернар Арно, председател на френския гигант за луксозни стоки LVMH.

Покачването на акциите на Tesla обаче е издигнало Мъск обратно на върха на индекса, съобщи Bloomberg.

След затварянето на пазарите в понеделник нетното състояние на главния изпълнителен директор на Tesla към момента е около 187,1 милиарда, надминавайки богатството на Арно от 185,3 милиарда долара.

Анатомия на лукса: Как Louis Vuitton удвои продажбите си за четири годиниМоже ли глобален моден гигант да запази усещането за ексклузивност?

Акциите на Tesla се понижиха рязко миналата година на фона на придобиването на Twitter от Мъск и по-широкия спад на технологичния пазар. От началото на 2023 г. обаче акциите на производителя на електрически превозни средства се покачиха.

Въпреки че държи текущата титла на най-богатия човек в света, Илон Мъск също така е рекордьор по най-голямото загубено състояние в историята, коментира CNN.

В края на миналата година Мъск стана първият човек, който някога е губил 200 милиарда долара – нетното му състояние спадна от около 340 милиарда долара през ноември 2021 г. до 137 милиарда долара през декември 2022 г.

Междувременно стана ясно, че акционери са завели дело срещу Tesla и Илон Мъск заради твърдения, че компанията е преувеличила информацията за ефективността и безопасността на технологиите за автопилот и пълно самоуправление на произвежданите от нея електромобили, предаде Reuters. В подадения във федерален съд в Сан Франциско колективен иск акционерите твърдят, че компанията ги е мамила в продължение на четири години с фалшиви и подвеждащи изявления, които са скрили как нейните технологии, за които се подозира, че са възможна причина за множество фатални катастрофи, "създават сериозен риск от произшествия и наранявания".