Когато Victoria and Albert Museum (V&A) посвещава цяла изложба на една личност, особено такава, чиято кариера все още е активна, това обикновено е знак, че става въпрос за звезден играч от А-листата.

Сега наред е супермоделът Наоми Кембъл – жена, чиято работа и живот са в заглавията на медиите, откакто се появява на модната сцена през 80-те години на миналия век на крехката 16-годишна възраст.

С посветената ѝ експозиция, тя следва пътя на личности като Дейвид Бауи, Фрида Кало, които също са имали самостоятелни изложби в престижния лондонски музей, пише BBC.

"Съхранявам много неща, които сега са на склад, защото пътувам непрекъснато. Не става дума само за дрехи, пазя снимки, пропуски от ревюта отпреди 20 години. Нямам търпение да ги покажа на дъщеря си някой ден.", казва още преди две години Наоми.

В начина, по който говори, се усеща желание да предаде това наследство на дъщеря си, както и нотка на гордост:

"Знам, че съм там, където трябва да бъда. Чувствам се щастлива. Дъщеря ми ме научи да спирам и да оценявам нещата, но и да имам търпение да се случват."

Две години по-късно, изложбата със стотици нейни предмети ще позволи на хората да надникнат в личния ѝ свят. Това включва над 100 тоалета и аксесоари, както и някои от най-ранните й снимки за корици.

Когато обсъжда как иска да изглежда и да се чувства изложбата, Наоми казва:

"Работих със страхотен екип и беше невероятно да преоткривам много от тези предмети. Някои от тях никога не са били показвани. Наистина е интимно да ги излагам, за да ги видят всички; моята кутия на Пандора, ако щете."

Шоуто не избягва и по-трудните периоди в живота на модела, включително съдебното дело от 2007 г. Тя се признава за виновна за нападение, след като хвърля мобилен телефон по камериерката си. В изложбата ще бъде представена роклята на Dolce & Gabbana, която носи в последния си ден на общественополезен труд.

Участието в подредбата на експозицията е изключително емоционално за Кембъл; тя се просълзява, когато разказва за спомените, породени от загубата на близки приятели като дизайнерите Александър Маккуин и Азедин Алая, както и ментори като първия чернокож президент на Южна Африка Нелсън Мандела.

Изложбата умело използва досегашната история на Кембъл, а нишката на новатор е безпроблемно вплетена в навсякъде.

Като първата чернокожа жена на корицата на Vogue и Time Magazine, както и първият британски чернокож модел на корицата на British Vogue; тя винаги се бори за разнообразие в модната индустрия и продължава да го прави.

"Защо продължавам да правя това? Защото работата ми не е свършена."

Близкият ѝ приятел и бивш главен редактор на британския Vogue Едуард Енинфул внимателно подбира селекция от нейни снимки видеостена от режисьора Стив Маккуин.

Кембъл се включва в процеса, работейки в тясно сътрудничество със старши куратора на V&A Сонет Станфил.

"Посетителите ги очаква истинско удоволствие, те буквално ще преминат през житейския път на Наоми и през онзи "момент на супермодел", когато образът й беше навсякъде. Беше чудесно да видим реакцията ѝ на всички тези неща, събрани в едно пространство.", казва той.

Любимият експонат на Станфил от изложбата?

"Платформите на Вивиен Уестууд - обувките и онова падане на подиума влязоха в историята на модата. За първи път след събитието ги показваме с оригиналното облекло."

Сред другите акценти са визията на Наоми Кембъл от последното ревю на Сара Бъртън на Alexander McQueen и розовият ансамбъл на Valentino, носен на Met Gala 2019.

На въпроса за кого е направила изложбата, Кембъл заявява пред BBC:

"Тя е посветена на хората, станали движеща сила зад моята мантра за решителност, отдаденост и устрем. Майка ми, чиято любов, жертви и непоклатима вяра в мен винаги са ми давали кураж; децата ми, които ме насърчават да водя със сърцето си и да бъда най-доброто от себе си; и моето невероятно талантливо модно семейство, чието творчество, страст и непоколебима подкрепа оформиха моя път. Вие сте силата, която стои зад мен, и това е моята почит към вас."

Изложбата се провежда в музея V&A в Южен Кенсингтън от 22 юни до април 2025 г.