Жена на 102 години, оцеляла от Холокоста, е звезда на корицата в германското издание на Vogue за юли/август.

Марго Фридлендер е родена в Берлин през 1921 г.

Според кратка биография на уебсайта на Еврейския музей в Берлин, тя прекарва първите години от Втората световна война с майка си и по-малкия си брат Ралф, след като родителите ѝ се разделят. Семейството планира да избяга от страната, но през 1943 г. брат ѝ е арестуван от Гестапо, разказва историята CNN.

Не след дълго майката и синът ѝ Ралф са депортирани в Аушвиц и убити. Но преди да замине за лагерите на смъртта, жената оставя послание за дъщеря си, което гласи: "Опитай се да създадеш свой живот."

Марго, тогава само на 21 години, известно време се укрива, но след това е предадена на нацистите и през 1944 г. е изпратена в лагера Терезиенщат в окупираната от Чехословакия.

В интервюто си за Vogue Германия 102-годишната жена споделя:

"Благодарна съм. Благодарна съм, че успях да изпълня желанието на майка ми. Че изградих свой живот."

От Vogue Германия са се срещали с Фридлендер четири пъти тази година, а снимките за корицата са направени през април в Ботаническата градина в Берлин.

Керстин Венг, ръководител на редакционното съдържание в списанието, заяви, че темата на броя е любовта.

Именно затова, корицата на колекционерския брой включва думата "любов", написана собственоръчно от Фридлендер, както и нейния подпис.

Обширният материал, който включва многобройни снимки на Фридлендер, включва широк кръг от теми - от израстването в нацистка Германия до ангажираността ѝ към обществото като оцеляла от Холокоста.

"Най-позитивният човек, когото познавам, е на корицата на този брой: Марго Фридлендер. За мнозина тя е известна като оцеляла от Холокоста. Но тя не само е това.

Преодоляла е предателството и загубата. Има всички основания да бъде огорчена и разочарована, но остава непредубедена. Противопоставя на забравата и се застъпва за човечността и единението.

На 102 години се стреми да остане ангажирана с по-младото поколение и доказва, че диалогът е възможен.", допълва редакторът на Vogue.

Фридлендер се запознава с бъдещия си съпруг Адолф, докато е в нацисткиq концентрационен лагер и се омъжва за него скоро след края на войната. Двойката емигрира в САЩ през 1946 г. и живее в Ню Йорк над 60 години.

През 2010 г., след смъртта на съпруга си на 88-годишна възраст, Фридлендер се връща в Берлин и става преподавател по въпросите на Холокоста. Неуморните ѝ усилия ѝ носят многобройни награди, включително Федералния кръст за заслуги първа степен.

Пред Vogue Германия тя споделя, че е "ужасена" от разрастването на десния популизъм в Европа и увеличаването на броя на антисемитските нападения.

Когато разглежда въпроса за все по-голямата поляризация на обществото, казва:

"Не гледайте това, което ни разделя. Погледнете към това, което ни обединява. Бъдете хора. Бъдете разумни."

Благодарна за възможността да предаде посланието си, допълва: "Вие ще продължите моята история. За да не се повтори това никога повече."

Въпреки че е на над 100 години, Фридлендер не е най-старият модел на корицата на Vogue. Миналата година филипинското издание на списанието избра 106-годишна татуистка Апо Уанг-Од, известна още като Мария Огай, за корицата на априлския си брой, допълва CNN.