Световноизвестният фотограф Хелмут Нютън е в центъра на нова ретроспективна изложба в пристанищния град Ла Коруня в Испания.

Експозицията е изтънчена демонстрация на женска доминация и еротично внушение. Чорапи, жартиери и кожени аксесоари са навсякъде – без излишна скромност и притеснение.

Поставена в градската фондация "Марта Ортега Перес", изложбата "Хелмут Нютън - факти и измислици" изследва кариерата му, изминала в списания като Vogue, Playboy и Harper's Bazaar от 50-те години на 20 век до началото на 21 век, съобщава CNN.

Една снимка на Нютън може да бъде много неща едновременно: провокативна, дори възбуждаща, но също така забавна и объркваща.

Портретите му на знаменитости представят актриси - от Ракел Уелч до Шарлот Рамплинг, в предизвикателни пози.


Facebook/Helmut Newton Foundation Berlin

Тежките контрасти в творчеството му са отражение на обратите в живота му.

Роден като Хелмут Нойщадтер през 1920 г. в Берлин в семейство на еврейски индустриалци, докато бяга от нацистите в края на 30-те години, той е изселен първо в Сингапур, а след това в Австралия.

Един от първите му модели, австралийската актриса Джун Браун, става негова съпруга през 1948 г. Тя е образец за по-късните му модели - забележителна и интелигентна, и работи под името Алис Спрингс, като има успешна собствена фотографска кариера. Бракът им продължава повече от половин век.

Работата на Нютън през 60-те години подчертава ранните му вдъхновения, като например ноар изображенията на унгарския фотограф Брасай и шокиращите филми на Алфред Хичкок. Скоро фотографът започва да възхвалява скулптурните качества на женските тела и да изобразява мъжете като глупави, раболепни или мъртви.


Facebook/Helmut Newton Foundation Berlin

В средата на 70-те години се запознава с Филип Гарнър, тогава млад специалист по фотография в Сотбис, който сега е куратор на испанската изложба заедно с Матиас Хардер, директор на фондация "Хелмут Нютън", и британския търговец на изкуство Тим Джефъри.

Гарнър го описва като приятел, който "създава паралелна вселена, но вкоренена във всичко, което разпознаваш". И добавя, че "Хелмут е бил напълно щастлив, че хората не харесват творбите му".

Но може ли един фотограф да заснеме жена като кон за обяздване? "Всеки фотограф, който започва сега, трябва да има смелостта на своята гледна точка", казва Гарнър. "Това, което снимките на Хелмут притежават, е вид цялостност."

През 1976 г. Нютън заснема прословутия си модел на кон в хотел "Ланкастър" на Шанз-Елизе. Снимката е за Hermès, но както при голяма част от работите на Нютън, продуктът е второстепенен спрямо композицията.

Както отбелязва Гарнър, той прави "снимки, които те спират на място". Това е модна фотография, но дрехите са второстепенни участници.

Париж не е единственият метрополис на Нютон. Той има нюх за бляскавите градове - приема поръчки в Монте Карло, Берлин и Виена, дори Калифорния.

Умира от сърдечен удар през 2004 г. зад волана на своя Cadillac в Лос Анджелис.


Facebook/Helmut Newton Foundation Berlin

Фетишистките интереси и стилът на фотографа са илюстрирани в испанската изложба чрез включване и на някои негови вещи - кукли Барби, цигарети, обувки, калъф за фотоапарат Louis Vuitton с монограм.

Сред творбите има и изненади, като портрет на деликатно нервната Маргарет Тачър, издаващ лека пукнатина в твърдия нрав на Желязната лейди.

Фондация "Марта Ортега Перес" е базирана в комплекс от бивши складове на пристанището на града. Галериите се възползват от индустриалното наследство - всички са в бункерен шик с метална конструкция и са разположени около геометричното атлантическо пристанище.

Това е подходяща драматична сцена за представянето на Нютон, а кураторите умело показват дори най-малките му творби – тестови снимки на полароид, в един от огромните силози.


Facebook/Helmut Newton Foundation Berlin

Марта Ортега Перес, чиято фондация е домакин на изложбата, казва че се фокусира върху три неща: Модата, фотографията и родния й град.

"Искаме да представим нашия град на света и да доведем света до нашия град."

"Хелмут Нютън - факти и измислици" ще бъде изложена до 1 май 2024 г.