Докато тълпата от инвеститори, ентусиасти и фенове на криптовалутите става все по-нетърпелива за речта на Доналд Тръмп на Bitcoin конференцията в Нашвил, самолетът на Илон Мъск каца на 200 мили оттам, в Мемфис, Тенеси.

Денят е 27 юли, две седмици след като републиканецът оцелява след опит за убийство в Пенсилвания. Няколко часа по-късно той получава публична подкрепа от Tesla за втори мандат.

През цялата седмица в Музикалния градски център в Нашвил се носят слухове, че Мъск ще дойде изненадващо на конференцията и може би ще води разговор с Тръмп. Е, Мъск не се появява – поне физически. Но името му е там.

"Обичам Илон. Той е страхотен! Той ме подкрепи и всичко останало, но въпреки това, не мисля, че всеки трябва да има електромобил".

И все пак, коментарите в Нешвил са забележимо смекчени в сравнение с това, което казва за технологичния лидер седмица по-рано на митинг в Мичиган, отбелязва CNBC.

"Обичам Илон Мъск ... Ние трябва да направим живота добър за нас, умните хора. А той е толкова умен, колкото можете да си представите… Дава ми 45 милиона долара на месец! 45 милиона долара!", екзалтиран е Тръмп и продължава в типичния си стил: "Имам предвид другите момчета, които ти дават 2 долара и трябва да ги заведеш на обяд, да ги почерпиш с вино…"

И така, какво се е случило между 20 юли в Мичиган и 27 юли в Нашвил, за да се потисне бляскавата похвала на Тръмп? Отговорът изглежда прост: На 22 юли Мъск опроверга обхвата на обещанието за финансова подкрепа.

"Това, което беше съобщено в медиите, просто не е вярно", заяви той пред водещия Джордан Питърсън. "Няма да дарявам 45 милиона долара месечно на Тръмп."

В публикация от 25 юли в X той заяви, че прави дарения на комитет за политически действия, подкрепящ Тръмп, "но на много по-ниско ниво".

Отношенията между Мъск, най-богатия човек в света, и Тръмп, републиканския кандидат за президент, са толкова променливи, колкото и те двамата.

През годините са се подигравали един на друг, обвинявали са се, заемали са противоположни страни по ключови теми. Но напоследък се очертават като паралелни герои на крайната десница – група, която включва здравословна доза криптоентусиасти и са обединени от един стремеж: да победят демократите през ноевмри 2024 г.

Друг е въпросът докъде Мъск е готов да стигне, за да подкрепи финансово Тръмп в кампанията му, сега срещу вицепрезидента Камала Харис.

Дни след като подкрепи Тръмп, Мъск създаде супер PAC, наречен America PAC, но не е ясно колко пари е внесъл, а в понеделник Главната прокуратура на Северна Каролина заяви, че наблюдава групата след оплакване, че тя събира лични данни, докато не изпълнява обещанието си да помогне на потребителите да се регистрират за гласуване.

Уебсайтът на Федералната избирателна комисия показва ограничени финансови вноски от America PAC. Във федералните документи са посочени общи плащания в размер на 7,78 млн. долара от 1 април до 30 юни, предимно за две транзакции: 3,87 млн. долара за "подкрепа" на Тръмп и същата сума за "противопоставяне" на Джо Байдън.

Въз основа на коментарите на Тръмп в социалните мрежи, скоро може да се появи повече информация за техните взаимоотношения. Във вторник Тръмп написа в публикация в Truth Social, че двамата ще говорят публично следващата седмица.

"В ПОНЕДЕЛНИК ВЕЧЕР ЩЕ ПРАВЯ ГОЛЯМО ИНТЕРВЮ С ИЛОН МЪСК – подробностите следват!" написа Тръмп.

Мъск не е отговорил на искането за коментар по темата. Стивън Чънг, директор по комуникациите на президентската кампания на Тръмп, заяви: "Останете на линия! Чакат ни много вълнуващи неща!"

"Не мразя този човек"

Още през 2022 г. Мъск и Тръмп влизат в открита вражда, като публично се обиждат в социалните медии, на политически митинги и на други места.

"Не мразя човека, но е време Тръмп да окачи шапката си и да отплава към залеза", пише Мъск в публикация в социалните мрежи през 2022 г.

Същата година Тръмп нарича Мъск "bull---- artist", твърдейки, че технологичният лидер му е казал насаме, че е гласувал за него.

Това, което става ясно, е, че Мъск няма да подкрепи преизбирането на Байдън.

Мъск казва, че е гласувал за Байдън през 2020 г., но през следващата година президентът не го допусна до срещата на върха за електромобилите в Белия дом, където участват топ мениджъри от General Motors, Ford и Stellantis.

Мъск пише в тогавашния Twitter: "Да, изглежда странно, че Tesla не беше поканена".

Байдън е президент, който подкрепя правата на труда, докато Tesla не е профсъюзно дружество и е нарушавала федералното трудово законодателство.

Към 2022 г. Мъск посочва, че се е ориентирал към Рон ДеСантис, републиканския губернатор на Флорида. В крайна сметка той стартира президентската си кампания през май 2023 г. в живото предаване на X, който вече е собственост на Мъск.

Предаването с участието на Мъск и дългогодишния му приятел Дейвид Сакс е техническа катастрофа. Кампанията на ДеСантис затихва и официално приключва през януари.

Два месеца по-късно Мъск се отправя към курорта на Тръмп Мар-а-Лаго във Флорида, където той се опитва да събере подкрепа от донори. В интервю за CNBC на 11 март Тръмп се изказва положително за Мъск, като казва, че е "приятелски настроен към него през годините", че му е "помагал", когато е бил президент, и че "го харесва".

"Очевидно е, че имаме противоположни възгледи по една незначителна тема, наречена електрически автомобили", признава Тръмп пред Джо Керън от CNBC.

"Аз съм за електрическите автомобили, но трябва да имате всички алтернативи", уточнява той и добавя, че електрическите автомобили "струват твърде много и всички те ще се произвеждат в Китай".

Каквито и различия да имат по отношение на електромобилите обаче, те все повече се сближават в политическо отношение. И двамата са описвали Харис като комунист и са склонни да се нахвърлят върху всичко, свързано с DEI - разнообразие, равенство и приобщаване. Те се противопоставят на правата на транссексуалните. И двамата са разпространявали неверни сведения за гласуване на неграждани на избори в САЩ.

Бившият главен изпълнителен директор на Ford Марк Фийлдс смята, че за Мъск не става дума само за политика.

Между различните си компании – Tesla, SpaceX, X и стартъпа за изкуствен интелект xAI, Мъск има много проекти, които биха могли да се възползват от помощта на Белия дом.

"Най-важното е, че положителните отношения с президента имат много ползи, не само за Tesla, за неща като автономност, изкуствен интелект или роботика, но и за други негови бизнеси като SpaceX", заяви Фийлдс в интервю за CNBC през юли. "Можете да кажете на президента: "Хей, знаете, че Boeing са осъдени престъпници, така че ми дайте по-голямата част от бизнеса си".

Тръмп също така заяви, че ще наложи високи мита върху стоки от Китай - пазар, на който Tesla е изправена пред нарастваща конкуренция. Мъск "знае, че той може да заеме по-твърда позиция спрямо Китай и това може да им помогне в САЩ, защото е един от най-големите и най-печеливши пазари", допълва Фийлдс.

"Нямам избор"

След като получи подкрепата на Мъск, Тръмп му отвърна с похвала. "Мисля, че това, което направи, е страхотно", призна той на конференцията за Bitcoin.

В събота в Атланта Тръмп продължи темата, като каза, че е "за електрическите автомобили". И добави: "Трябва да бъда, знаете, защото Илон ме подкрепи много силно. Така че, нямам избор."

Междувременно Мъск от години се движи вдясно в политическо отношение, и то не само в САЩ.

Той развива топли отношения с италианския премиер Джорджа Мелони, аржентинския президент Хавиер Милей, бившия бразилски президент Жаир Болсонаро, индийския премиер Нарендра Моди, а през юли посети Капитолийския хълм като гост на израелския премиер Бенямин Нетаняху, който изнесе реч пред Конгреса за войната в Газа.

Вместо да прави директни дарения обаче, Мъск използва X, за да рекламира предпочитания от него кандидат пред своите 193 милиона последователи.

В деня на речта на Тръмп в Нашвил, той написа "Спасете нашите деца!" с видеоклип на Тръмп в Уест Палм Бийч, Флорида, където той заяви, че ще подпише указ за намаляване на федералното финансиране на училищата, "прокарващи критична расова теория" и "транссексуална лудост".

А след това имаше и ретуит на пародийна реклама на кампанията на Камала Харис. Във видеото се появява глас, който звучи като нейния. Видеото не беше обозначено като подвеждащо, което е нарушение на правилата на платформата.

Макар че Тръмп има подкрепа в технологичния сектор, далеч надхвърляща тази на Мъск, мнозина в индустрията бързо се обединяват около Харис. Тази седмица повече от 750 души от рисковия капитал и около него са подписали обещанието "VCs for Kamala", което беше обявено за първи път на 31 юли.

В статия във Financial Times в понеделник легендарният рисков капиталист Майк Мориц взе на прицел поддръжниците на Тръмп в Силициевата долина и заяви, че "правят голяма грешка".

"Подозирам, че са съблазнени от идеята, че благодарение на средствата си ще могат да контролират Тръмп. Предполагам, че допускат и друга кардинална грешка: заблуждават се, че няма да направи това, което казва или обещава", допълни Мориц.