Едно време технологичната индустрия по никакъв начин не се интересуваше от мръсните дела на политиката.

Както за прохождащите основатели на стартъпи, така и за ръководителите на водещите технологични компании, иновациите и растежът бяха единствените цели, които се смятаха за достойни.

Ако Вашингтон предприемеше нещо, което да застрашава бизнес интересите, технолидерите веднага се сплотяваха. В противен случай унизителният акт на политиканстване беше работа, делегирана на лобистите.

По начина, по който се държат елитите на Силициевата долина с днешна дата, е трудно да повярваме, че е имало такива времена, пише Fortune.

Най-пресният пример е Илон Мъск, който пусна видео от предизборна реклама на Камала Харис, в което гласът на кандидата на демократите за президент беше променен с изкуствен интелект. Някои, включително губернаторът на Калифорния, обвиниха Мъск в измама с дийпфейк видео.

Той бързо отвърна на удара, като посочи, че видеото е ясно обозначено като пародия и следователно не е измамно.

Умишлено или не, фактът, че такъв могъщ лидер активно се занимава с политически игри, е поразителна промяна в сравнение със старата школа на технологичната сцена.

Разделението между поддръжниците на Тръмп и отбора на Харис доведе до публични разправии между основатели на технологични компании и закани за прекъсване на бизнес връзките с тези от другата страна на бариерата.

Партньорът в Sequoia Capital Шон Макгуайър, който дари 300 000 долара за кампанията на Тръмп, призна:

Загубих много приятели и разочаровах семейството си. Но това е нормално, аз го очаквах. Тъжно е, че живеем във време на такава крайна поляризация.

Наистина е така.

Но той съвсем не е единственият. Редица високопоставени специалисти в областта на технологиите обявиха вярност към екипа на Тръмп, включително Мъск и партньорите в рисковия капитал Марк Андресен и Бен Хоровиц.

От другия лагер съоснователят на Netflix Рийд Хейстингс заяви пред The Information, че дава 7 млн. долара на PAC в подкрепа на Камала Харис. Бившият главен оперативен директор на Meta Шерил Сандберг и Рон Конуей от SV Angel са сред другите известни технологични личности, които публично я подкрепиха.

И понеже до изборите остават по-малко от 100 дни, кандидатите и техните кампании се чувстват все по-близо до Силициевата долина. Ако някога тя предпочиташе технологиите и предприемачеството, вместо калта на политическото блато, сега прилича на още една арена в прегрятия изборен спектакъл в САЩ, пише Fortune.

„Нещата са много по-смесени“

Промяната в Силициевата долина, особено гласовитото приемане на десницата, е поразителна в сравнение с последните два пъти, когато Тръмп се кандидатира за най-високия пост в страната.

„Може да е имало хора, които тихо са подкрепяли Тръмп, но поне това, което сте виждали публично, е било за демократите“, казва Брадли Туск, рисков капиталист, който е ръководил кампанията за преизбиране на Майкъл Блумбърг за кмет през 2009 г. и е консултирал кампанията на Андрю Янг за кмет през 2021 г. Този път, казва Туск, „нещата са много по-смесени“.

Преди осем години Питър Тийл предизвика вълнение в технологичната общност, като говори на конгреса на републиканците и подкрепи Тръмп. Тогава Марк Андресен, Дейвид Сакс и Шон Магуайър подкрепиха кандидата за президент Хилари Клинтън.

Разбира се, сега средата е по-различна отпреди 4 години. И екосистемата на Силициевата долина от стартъпи, компании за рисков капитал и публични технологични компании усети въздействието.

По време на президентството на Байдън частните пазари бяха притиснати, тъй като лихвените проценти започнаха да се покачват през 2022 г., което постави пазара на IPO почти в застой.

Придобиванията на стартиращи предприятия от по-големи технологични компании – важен източник на ликвидност за инвеститорите и работещите в сферата на технологиите също се забавиха значително.

Ръководителят на Федералната търговска комисия Лина Хан оспори поредица от много скъпи сделки, включително изоставената сделка на Adobe за 20 млрд. долара за стартъпа за дизайн Figma. (Microsoft успя да завърши придобиването на производителя на игри Activision Blizzard за 69 млрд. долара, но само след като се пребори с усилията на правителството да го блокира).

При Тръмп имаше голяма ликвидност. При Байдън не,

казва Брадли Туск. Макар че това не е непременно заслуга на Тръмп или дискредитиране на Байдън, хората ще гледат на собствения си житейски опит и ще гласуват според него. Самият Туск планира да внесе някаква сума в размер на „ниските шест цифри“ в кампанията на Камала Харис.

Криптофакторът

Възходът на криптовалутите може да доведе до допълнително повишаване на политическата температура.

Мнозина от криптоиндустрията обвиняват номинацията на Байдън на Гари Генслер за председател на Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC), че е довела до хаос в техния свят.

Един от най-яростните критици е Райън Селкис, основател на компанията за криптоанализи Messari.

Някогашен привърженик на Байдън, сега той заклеймява Генслер от SEC с уникална страст, наричайки го „плъх“, „змия“ и „измамник“. През май Селкис говори на събитие на Тръмп за популяризиране на NFT в Мар-а-Лаго и оттогава е напълно MAGA.

Тази политическа трансформация придоби мрачен обрат след опита за убийство на Тръмп, когато Селкис публикува поредица от подстрекателски туитове, в които обяви началото на „гражданска война“ и заяви, че всеки, който гласува срещу Тръмп, може да „умре в огън“.

По-късно публикува извинение и оттогава се оттегли от ролята на главен изпълнителен директор.

Политическата реторика предизвика проблеми и в лявата част на обществото. Този месец партньорът на Greylock и основател на LinkedIn Рийд Хофман трябваше да обясни коментар на конференция, в който изрази желанието си Тръмп да стане „истински мъченик“. Той беше направен дни преди покушението, но Хофман публикува дълга бележка в X, за да изясни коментарите, които според него са били извадени от контекста.

„Разбира се, нямах предвид никаква физическа вреда или насилие, което категорично осъждам“, написа Хофман.

Един от инвеститорите заяви пред Fortune, че се страхуват да говорят публично за подкрепата за Камала Харис, тъй като се опасяват, че жените, които работят в техния фонд, ще станат обект на онлайн атаки или дори киберзаплахи.

Риск от ответен удар

При концентрацията на его, пари и власт в Силициевата долина може би не е изненадващо, че нейните звезди се втурват с главата напред в политическата битка.

Предприемачи с различни политически възгледи, които са направили състоянието си в областта на технологиите, като Кийт Рабуис, Джо Лонсдейл, Марк Кюбан и др., отдавна са инфлуенсъри в социалните медии.

Но когато този месец Andreessen Horowitz, водещата компания за рисков капитал, публикува видеоклип, в който подкрепя Тръмп, отзвукът беше много по-силен от типичните онлайн шеги.

Няколко основатели на стартъпи и представители на технологичната индустрия смятат, че институционалната подкрепа е преминала границата, като се има предвид централната роля на компанията в стартъп индустрията и унизителните изявления на Тръмп по отношение на жените и имигрантите.

Мерси Грейс, бивш ръководител на отдела за растеж в Slack и бивш вицепрезидент в Lightspeed, заяви в X, че е „напълно съкрушена“ от факта, че Andreessen Horowitz са подкрепили Тръмп.

„Чувствах се предадена, че са ни продали за повече пари“, пише тя. В коментар към публикацията друг основател заяви, че е „загубил огромно уважение към Andreessen Horowitz и другите в Долината“.

Сякаш за да подчертае предполагаемия риск от твърде дълбоко навлизане в политиката, Sequoia Capital, един от основните конкуренти на Andreessen Horowitz публично заяви, че няма да взема страна в изборите (въпреки че партньорите на Sequoia, като Магуайър, поддръжникът на Тръмп Дъг Леоне и дългогодишният донор на демократите Майкъл Мориц, са свободни да правят каквото си искат).