Биткойнът достигна най-високото си ниво от средата на юни, след като Доналд Тръмп засили подкрепата си за криптовалутите, а очакванията за намаляване на лихвените проценти от Федералния резерв на САЩ подхраниха настроенията на инвеститорите.

Най-големият цифров актив поскъпна с близо 3% в понеделник и към 11:00 ч. българско време струваше $69 487. По-малките токени като Ether, Solana и любимият на меме трейдърите Dogecoin също се повишиха.

Кандидатът за президент на републиканците Доналд Тръмп обеща на конференция през уикенда да превърне САЩ в "криптостолица на планетата и Биткойн суперсила", ако се върне в Белия дом след изборите през ноември.

Той също така заяви, че ще нареди на правителството да се въздържа от продажба на криптовалути, иззети по наказателни дела, и вместо това да използва токените като основа за така наречения от него стратегически запас от Биткойн.

Речта на бившия президент на събитието в Нешвил затвърди водещата криптовалута "като ключова предизборна търговия", казва пред Bloomberg Крис Уестън, ръководител на изследователския отдел в Pepperstone Group.

Базираните на Тръмп токени продължават да са на червено въпреки обръщението на републиканеца.

MAGA (TRUMP) е спаднал с 6% в рамките на деня и с 18% през последната седмица. TREMP се търгува с понижение от 0,3% през последните 24 часа, а за последната седмица - с почти 10%.

Междувременно се очаква срещата на Фед по-късно тази седмица да постави основите за началото на намаляване на лихвените проценти - перспектива, която повиши настроението на пазарите.

Биткойн е с около $4 400 под рекорда от близо $74 000, достигнат през март.

Въпреки добрия ръст на криптопазара през последните 7 дни, предстоят събития, които могат да обърнат посоката.

Във вторник се очаква да бъде публикуван докладът за индекса на потребителското доверие в САЩ за юли, който представлява мярка за доверието, влияеща върху разходите, допринасящи за около 70% от БВП на страната.

В четвъртък ще излезе докладът ISM PMI за производството. Тези данни отразяват бизнес условията в производствения сектор на САЩ и са измерител на общите икономически условия.

В петък ще бъдат публикувани данни за заетостта и безработицата. Тези доклади също са ключови показатели, тъй като централната банка взема предвид промените на пазара на труда при вземането на решения.

Инвеститорите обаче ще очакват сряда, когато политиците от Федералния резерв ще се срещнат, за да обсъдят потенциалното намаляване на лихвените проценти.

Икономистите прогнозират, че е малко вероятно да има понижение на лихвените проценти тази седмица, но се очаква Фед да даде ясен сигнал за понижение на следващото заседание през септември.

"Волатилността се завръща, като предстои огромна седмица", коментира Kobeissi Letter, добавяйки: "Тази седмица имаме икономически данни, печалби и срещата на Фед през юли по едно и също време."

Като още един важен фактор за тази седмица идват и големите отчети за приходите за второто тримесечие, включително на членовете на Великолепната седморка.