Борсово търгуваните фондове с Ether, могат да започнат да се търгуват след окончателното одобрение от регулаторните органи на САЩ в понеделник, според паричните мениджъри, които ще наблюдават новите ETF-и.

Комисията за ценни книжа и борси (SEC) даде зелена светлина в понеделник на BlackRock, Fidelity, Franklin Templeton, Grayscale и 21 Shares, съобщиха компаниите.

Търговията може да започне още днес.

Тези стъпки биха могли да превърнат Ether, втората по големина криптовалута в света, в потенциална основна част от 401(k), IRA и пенсионните планове, осигурявайки по-широко разпространение на цифровия актив.

Одобренията идват приблизително шест месеца, след като SEC разреши на много от същите инвестиционни мениджъри да стартират ETF-и с Bitcoin.

Новините са най-новият пример за успеха, който криптоиндустрията има във Вашингтон, тъй като настоява за по-благоприятно регулиране и по-голяма свобода за пускане на нови продукти.

Те идват само дни преди републиканският кандидат за президент Доналд Тръмп да изкаже своето одобрение, когато ще говори пред конференцията Bitcoin 2024 в Нашвил този уикенд.

Тръмп и мнозина от неговата партия прегърнаха цифровите активи, тъй като се опитват да направят контраст с администрацията на Байдън, която доведе до репресии срещу много от основните играчи в индустрията след срива на пазара през 2022 г.

Миналата седмица в партийната си платформа Републиканската партия заяви, че "републиканците ще сложат край на незаконната и неамериканска репресия на демократите срещу криптовалутите", съобщава Yahoo Finance.

Тръмп, който в миналото е наричал Bitcoin "измама", определи криптовалутите като "невероятни" в интервю за Bloomberg, публикувано миналата седмица.

Цената на BTC се е повишила с повече от 6% през последния месец до около $68 000, което я поставя на близко разстояние от историческия връх, поставен по-рано тази година.

Ethereum е поскъпнал с повече от 3% за последните пет дни. През последните месеци той се търгуваше надолу и остава далеч от най-високата си стойност за всички времена, поставена през ноември 2021 г.

Търговията с Ether ETF-и е последният пример за по-широко обществено приемане на цифровите активи от някои видни фигури на Уолстрийт.

Една такава е главният изпълнителен директор на BlackRock Лари Финк, който миналата седмица в интервю за CNBC нарече Bitcoin "легитимен финансов инструмент".

"Аз съм убеден, че Bitcoin има роля в портфейлите", каза Финк.

BlackRock беше сред компаниите, които през януари получиха одобрение да емитират спот ETF за BTC, което се оказа голям успех за нея през първата половина на годината.

Нейният ETF iShares (IBIT) е отбелязал нетен приток от 18 млрд. долара през първите шест месеца.

В понеделник тя съобщи, че нейното заявление за регистрация на ETF iShares Ethereum Trust (ETHA) е било обявено за ефективно от Комисията по ценните книжа и борсите.

"Клиентите ни все повече се интересуват от придобиване на експозиция към цифрови активи чрез борсово търгувани продукти, които осигуряват удобен достъп, ликвидност и прозрачност", каза в изявление Джей Джейкъбс, ръководител на ETF-и в BlackRock за САЩ.