Бившият президент на САЩ и настоящ кандидат на републиканците Доналд Тръмп заяви на тазгодишната биткойн конференция в Нешвил, че иска да гарантира, че САЩ ще бъдат „крипто столицата на планетата и световна биткойн суперсила“, предават световните медии.

Коментарите му по време на най-голямата биткойн конференция за годината, която започна в четвъртък, идват в момент, в който битката за гласовете и парите на най-силните представители на финтех сектора в САЩ заема централно място в президентската надпревара.

Тръмп каза, че ако бъде върнат в Белия дом, той ще гарантира, че федералното правителство никога не разпродава своите биткойн притежания. Той обаче не предложи официален федерален резерв на цифрова валута, посочва CNBC.

„Прекалено дълго нашето правителство нарушава основното правило, което всеки биткойнър знае наизуст: Никога не продавайте своя биткойн“, каза Тръмп по време на речта си.

Обещанието му да запази сегашните биткойн притежания на правителството на САЩ все пак е по-малко радикална стъпка в сравнение с други предложения на конференцията.

Кандидатът Робърт Ф. Кенеди-младши например обеща да пусне резерв от 4 милиона биткойна, като се започне с биткойн притежанията, които правителството на САЩ вече е натрупало от престъпни конфискации. Кенеди каза, че ще иска правителството да купува 550 биткойна на ден, докато резервът достигне 4 милиона.

Малко след речта на Тръмп, сенатор Синтия Лумис прочете собственото си законодателно предложение за натрупване на официален федерален резерв на САЩ от 1 милион биткойни за пет години.

„Ще се съхранява минимум 20 години и може да се използва за една цел: намаляване на нашия дълг“, каза Лумис.

Цената на биткойн спадна за кратко по време на речта на Тръмп в събота, но се възстанови и леко се повиши за деня към 17:15 американско време.

В своята реч Тръм очерта и контрастите между нарастващото възприемане на крипто от Републиканската партия и твърдия регулаторен подход, който характеризира администрацията на Байдън.

„Репресиите на администрацията на Байдън-Харис срещу крипто и биткойн са погрешни и са много лоши за страната ни“, каза Тръмп. „Нека ви кажа, че ако те спечелят тези избори, всеки един от вас ще си отиде. Те ще бъдат злобни. Те ще бъдат безмилостни. Те ще направят неща, които не бихте повярвали, че ще направят."

Тръмп продължи да изброява поредица от благоприятни обещания към тълпа от ликуващи поддръжници на биткойн, включително да разруши „антикрипто кръстоносния поход“ на президента Джо Байдън и вицепрезидента Камала Харис, предава още CNBC.

„На първия ден ще уволня Гари Генслър“, каза още Тръмп, имайки предвид назначения от Байдън председател на Комисията по ценни книжа и борси (SEC), който възприе агресивен подход към регулирането на крипто.

Президентът обаче няма правомощия да уволнява назначени председатели на комисии. Дори ако Тръмп назначи нов председател на SEC, Генслър ще остане комисар на независимата агенция.

Бившият президент също така обеща да създаде „президентски консултативен съвет за биткойн и крипто“.

„Правилата ще бъдат написани от хора, които обичат, а не мразят вашата индустрия“, каза Тръмп.

Републиканският кандидат за президент също така проведе съпътстващо набиране на средства в Нешвил, като билетите достигнаха 844 600 долара. През юни главният изпълнителен директор на BTC Inc. Дейвид Бейли, който организира конференцията, обеща да събере 100 милиона долара и да осигури повече от 5 000 000 гласоподаватели за преизбирането на Тръмп, тъй като биткойн секторът все повече се обръща към лагера на Тръмп за подкрепа.

В продължаващата месеци кампания за привличане на крипто контингента Тръмп приема дарения във виртуални токени, обещава да сложи край на „войната срещу крипто“ на президента Джо Байдън и обявява, че всички бъдещи биткойни ще се правят в Америка.

Тръмп не винаги е бил на страната на крипто. Той публично отхвърли биткойн, когато беше в Белия дом. През юли 2019 г. каза, че „не е фен“ на биткойн и други криптовалути, че токените не са пари, че стойността им е „базирана на нищожния въздух“ и предупреди, че нерегулираните крипто активи могат да подпомогнат търговията с наркотици, както и „друга незаконна дейност“.

„Биткойн просто изглежда като измама“, каза той пред Fox в интервю през 2021 г. „Не ми харесва, защото това е друга валута, която се конкурира с долара. Винаги съм искал доларът да бъде валутата на света“, заяви още Тръмп в разговора си с Fox.

Пет години по-късно републиканският кандидат за президент възхвалява цифровата валута, казвайки на най-голямата биткойн конференция за годината: „Биткойн означава свобода, суверенитет и независимост от правителствена принуда и контрол.“

Промяната на Тръмп по отношение на биткойн идва, докато Републиканската партия обещава да премахне бюрокрацията на администрацията на Байдън-Харис.

Тя същи така съвпада с внезапен приток на интерес и пари от най-големите технологични играчи в САЩ. Той е набрал над 4 милиона долара в комбинация от криптовалути, включително стейбъл- и мемекойни.

Близнаците крипто милиардери и рискови инвеститори Тайлър и Камерън Уинкълвос водят в даренията, като всеки е дал малко над 1 милион долара, според декларация до Федералната избирателна комисия. Те са получили частично възстановяване, тъй като вноските надминават лимита от $844 600.

Редица други рискови про-крипто капиталисти също са обещали милиони за кампанията на Тръмп, сред които Марк Андреесен и Бен Хоровиц. Партньорите на Sequoia Capital също подкрепят Тръмп, както и рисковият инвеститор Дейвид Сакс, който помогна на бившия президент да събере 12 милиона долара в кампания за набиране на средства, която организира в дома си в Сан Франциско.

Тъй като крипто лобистите и поддръжниците стават все по-активни във Вашингтон, това повдига въпроси дали Демократическата партия ще се вкопчи в твърдия регулаторен подход от последните няколко години или ще облекчи позицията си.

„Всеки кандидат за президент трябва да разбере, че дигиталните активи, гласоподавателите, подкрепящи иновациите, са тук, за да останат“, казва представителят на Демократическата партия Уайли Никел от Северна Каролина в интервю за CNBC, добавяйки, че крипто регулацията не трябва да се превръща в „партизанска политическа игра“.

„Искам да запазя това като двупартиен въпрос. Не искам Доналд Тръмп да политизира този въпрос“, посочва конгресменът.

Други представители на демократите подкрепят мнението на представителя Никел, казвайки, че крипто не трябва да се превръща в тема за пристрастни разговори, но ще изисква регулиране като всяка друга технология.

Организаторите на конференцията Bitcoin 2024 казват, че за кратко са преговаряли с вицепрезидента Камала Харис да се появи на конференцията, но в крайна сметка тя е отказала.

Екипът на Харис обаче вече е започнал да се свързва с хора, близки до крипто компании, за да организира срещи, съобщи Financial Times в събота.

Бизнесменът милиардер Марк Кюбан публикува в X предположение, че Харис разглежда крипто пространството и обмисля каква може да е нейната политика, ако бъде избрана за президент.