В момента, в който инвестиционната брокерска компания Robinhood се утвърждава като публична, нейният главен изпълнителен директор все още се опитва да намери баланса между корените на платформата в дневната търговия и желанието си да изгради устойчив бизнес.

По време на конференцията Brainstorm Tech в понеделник Владимир Тенев говори за бурното си време начело на 10-годишната компания - от любимец на стартъпите до злодей от провала на акциите на GameStop през 2021 г. След като сътресенията на фондовия пазар доведоха до рязък спад на акциите на Robinhood малко след нейното първично публично предлагане, Тенев заяви, че платформата най-накрая е достигнала своя връх, отчасти благодарение на инвестициите на компанията в най-волатилния клас активи - криптовалутите.

Robinhood позволява на клиентите си да търгуват с крипто от 2018 г. насам, но през последните години навлезе още повече в това пространство. Например, компанията стартира търговия с криптовалути в Европа и придоби дългогодишната борса Bitstamp за 200 млн. долара през юни. Тенев заяви на събитието, цитиран от Fortune, че вижда ясна полза от удвояването на експозицията си към сектора.

Robinhood не е единствената финансова компания, която напредва благодарение на дигиталните активи. Утвърдени предприятия от BlackRock до Goldman Sachs също експериментират с токенизацията, която включва издаване на активи, вариращи от долари до акции, на блокчейн.

Тенев изрази оптимизъм за сектора, като прогнозира, че той ще бъде "следващия преход" за финансовите услуги, тъй като може да елиминира скъпите посредници като тези, които участват в изпълнението на сделките.

"Не е нужно да се вглеждате твърде внимателно, за да си представите свят, в който акциите са на блокчейн", каза той.

Време за размисъл

Въпреки че Robinhood се превърна във водеща инвестиционна платформа за по-млади трейдъри, нейното бъдеще изглеждаше несигурно през 2021 г., когато компанията се оказа в центъра на мания по меме акциите. След като подхрани възхода си чрез рискови предложения като опции, Robinhood беше принудена да ограничи търговията на клиентите си по време на кратък период на пазарна волатилност през януари 2021 г. поради капиталови ограничения. А когато публичните пазари замръзнаха през 2022 г. и лихвените проценти се повишиха, акциите на Robinhood спаднаха с 90%, тъй като компанията загуби основната си клиентска база.

Тенев смята, че акциите на платформата са успели да се възстановят донякъде, след като са преразгледали основните си предложения, включително идеята, че всички инвеститори трябва да бъдат третирани еднакво.

Една от промените е била да се предложи първокласно обслужване на мощните потребители, което е нарушило основната теза на Robinhood за равенство на клиентите.

Платформата също така се преориентира от фокусиране върху активната търговия към диверсификация в други продукти, включително пенсионни сметки, кредитни карти и високодоходни парични фондове.

Тенев заяви, че иска компанията да може да се конкурира с други брокерски платформи и дори с банки за всички видове клиенти, включително за лица с високо състояние. "Целта е хората като мен да държат цялото си богатство в Robinhood", каза той.

Българинът посочи имигрантския си произход като причина за устойчивостта си.

"Имам патологична упоритост. Това може да е много неприятно за конкурентите ми."