Във вторник Robinhood представи първата си кредитна карта Robinhood Gold Card, като за някои от притежателите ѝ тя ще бъде направена от истинско злато, тежащо 36 грама (близо 1,27 унции), съобщава Fast Company.

„Мисля, че това е най-тежката кредитна карта на пазара“, казва Дийпак Рао, генерален мениджър на Robinhood Money. „Ако случайно я изпуснете на масата, всички наоколо ще чуят.“

Картата е достъпна само за членове на Robinhood Gold, платения абонаментен план на компанията, който предлага предимства като 5% лихва върху неинвестираните пари.

Истинската златна карта – тази, съдържаща ценния метал, чието проектиране е отнело осем месеца – е достъпна само за онези членове на Gold, които насочат поне 10 други лица към абонаментния план. Рао казва, че в бъдеще тя може да се предлага и при други условия.

Самата кредитна карта няма годишна такса, но членството в Robinhood Gold струва $5 на месец или $50 на година.

Картодържателите ще получават 3% обратно в брой за всички покупки, направени с картата, заедно с други традиционни предимства, като международни транзакции без такси и възстановяване на разходи при прекъсване на пътуване.

Рао, който преди да се присъедини към Robinhood е съосновател и главен изпълнителен директор на X1, компания за кредитни карти, придобита от сегашния му работодател през 2023 г., казва, че предложението за връщането на 3% върху всички покупки е първото в индустрията, но всъщност и други издатели предлагат подобни поощрения. Например Rival SoFi предлага 2% връщане на пари в брой за всички покупки с неговата картата и 3% при пътуване, резервирано през неговия портал.

Що се отнася до картата на Robinhood, клиентите ще могат да осребряват натрупаните 3% парични награди за резервации на пътувания, карти за подаръци или продукти при определени онлайн търговци, както и да ги прехвърлят към своя брокерски акаунт в Robinhood.

Рао казва, че условията може да се променят, ако американския Конгрес ограничи таксите, които търговците плащат за приемане на карти (и които в крайна сметка финансират подобни програми). Междувременно той очаква решението да стимулира други издатели на карти да предложат по-щедри възнаграждения, посочвайки, че безкомисионната търговия с акции на Robinhood е довела до премахване на таксите за транзакции в цялата индустрия.