Robinhood навлиза все по-дълбоко в света на криптовалутите със сделка за Bitstamp на стойност 200 млн. долара въпреки предупреждението на Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC), че планира да съди брокерската компания заради бизнеса ѝ с цифрови активи.

Сделката за криптоборсата идва месец, след като Robinhood разкри, че е получила т.нар. известие, че регулаторът се готви да я съди заради предполагаеми нарушения на законите за ценните книжа.

Придобиването ще позволи на компанията да обслужва институционални клиенти и да разшири предлагането на дигитални валути в международен план, пише The Wall Street Journal.

Основана през 2011 г., Bitstamp е по-малка криптоборса от много от своите конкуренти, като се нарежда след Binance, Coinbase и Kraken по месечен обем на търговията, според компанията за анализ CCData.

Robinhood е фокусирана върху това да се превърне в нещо повече от приложение за търговия за начинаещи инвеститори в акции и опции. Брокерът пусна пенсионни сметки миналата година, кредитна карта през март и планира да добави функции като търговия с фючърси по-късно тази година.

Приходите на компанията от търговия с крипто са нараснали през първото тримесечие до $126 млн. от $38 млн. година по-рано.

"Всичко, което правим през последните няколко години, се дължи на ангажираността ни от страна на клиентите, които искат повече крипто продукти", казва пред WSJ Йохан Кербрат, генерален мениджър на Robinhood Crypto.

Кербрат посочва, че придобитата борса ще продължи да функционира под марката Bitstamp. Сделката, която подлежи на регулаторно одобрение, се очаква да приключи през първата половина на следващата година.

Robinhood предлага търговия с криптовалути от 2018 г., започвайки с Bitcoin и Ether – двата най-големи токена. В миналото брокерската компания е била по-консервативна от много криптоориентирани предприятия по отношение на цифровите валути, които позволява на клиентите си да търгуват, и услугите, които предоставя.

Например Robinhood не предлага на клиентите да печелят доходност от своите криптовалути чрез кредитиране или "стейкинг" - вид услуга, която е вкарвала други компании в горещи води със SEC.

Известието за потенциални съдебни проблеми не е окончателна индикация, че SEC ще съди Robinhood. Компаниите, които получават такива уведомления, имат право да отговорят и да кажат на агенцията защо не трябва да продължава с гражданския иск.

"Очевидно сме разочаровани от известието, но ще продължим да работим с регулатора. В същото време Robinhood Crypto е тук, и ще остане", казва Кербрат. "Чувстваме се много добре относно нашето предлагане в САЩ."

На този фон SEC засили съдебните дела срещу криптоиндустрията, заявявайки, че компаниите трябва да спазват законите за ценните книжа, за да гарантират, че инвеститорите в зараждащите се пазари на цифрови валути разполагат със същите защити срещу измами и манипулации, които съществуват на фондовия пазар.

От своя страна криптоиндустрията отговаря, че законите за ценните книжа, датиращи от 30-те години на миналия век, са остарели и не са подходящи за новите пазари.