Организация, подкрепена от тежките фигури на Уолстрийт BlackRock и Citadel Securities, планира да открие нова фондова борса в Тексас, за да се справи с това, което смята за обременително регулиране на NYSE и Nasdaq.

Тексаската фондова борса, която е набрала около 120 млн. долара от частни лица и големи инвестиционни компании, планира да подаде документи за регистрация в Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) по-късно тази година, казва главният изпълнителен директор Джеймс Лий пред The Wall Street Journal. Целта е да организира първото си листване през 2026 г.

Проектът се стреми да се възползва от недоволството от нарастващите разходи за поддръжка в Nasdaq и NYSE и по-новите правила, като директивите за расово и полово разнообразие на управителните съвети в индекса. Поддръжниците на TXSE, както е известна тя, обещават, че тя ще бъде по-благоприятна за изпълнителните директори.

Зад този ход стои и променящият се корпоративен пейзаж в САЩ, където десетки компании се преместват в щати с по-благоприятни регулаторни и данъчни политики. Понастоящем в Тексас се намират повече компании от класацията Fortune 500, включително Exxon Mobil, AT&T и American Airlines, отколкото в който и да е друг щат. Миналата година Goldman Sachs започна строителството на кампус в Далас, в който според нея ще могат да работят над 5000 служители.

"Далас се превърна в един от доминиращите финансови центрове в страната, ако не и в света", отбелязва Лий.

От месеци в трейдърските среди се говори за стартираща "анти-woke" борса, която да стартира в Тексас. Терминът стои за недоволството от либералните политики. Главният изпълнителен директор обявява, че неговата борса ще бъде аполитична.

TXSE ще бъде изцяло електронна, но планира да има физическо присъствие в центъра на Далас, добавя Лий, тексасец, който работи в областта на финансите и търговията от около три десетилетия. Борсата планира да се конкурира за първични и двойни листвания. Тя се надява да привлече и борсово търгувани продукти.

Стартирането на TXSE няма да е никак лесно. NYSE и Nasdaq имат ефективен дуопол в листването на корпоративни акции в САЩ. В миналото други борси, като IEX и Cboe Global Markets, се опитаха да пробият, но не успяха да се наложат.

Преди десетилетия имаше десетки регионални фондови борси извън Ню Йорк, но те или бяха закрити, или бяха придобити от по-големи играчи, отбелязва WSJ. Бостънската, Чикагската и Филаделфийската фондова борса са сред тези, които бяха абсорбирани от NYSE и Nasdaq през последните 20 години.

Привличането на търговски обеми на нова борса също е предизвикателство. Търговците често насочват поръчките към централи за обмен с най-големи обеми. TXSE се надява, че нейните поддръжници ще помогнат.

Citadel Securities е една от най-големите компании за електронна търговия, а BlackRock е най-голямата корпорация за управление на активи в света. И двете в миналото са подкрепяли новосъздадени борси, включително MEMX, която обработва между 2 и 3% от обема на фондовия пазар, по данни на Cboe.

Новаците се възползват и от правилата на SEC, които на практика принуждават големите брокери да се свързват с всяка борса - дори с такива, които имат малък пазарен дял - и да плащат за връзки и пазарни данни.

Това не е първият опит за привличане на финансов бизнес в щата, припомня WSJ. През 2020 г. губернаторът на Тексас Грег Абът, който е републиканец, се срещна с представители на борсите, за да предложи възможността за преместване на техните центрове за електронна търговия от Ню Джърси, който по това време обмисляше въвеждането на данък върху финансовите транзакции. Това така и не се осъществи.

Новосформираните бизнес съдилища в Тексас, създадени като алтернатива на системата на канторите в Делауеър, са друг знак за нарастващия авторитет на щата, посочва Лий.

Те са в центъра на вниманието в момента, като Tesla на Илон Мъск провежда гласуване на акционерите дали да премести регистрацията си от Делауеър в Тексас.

"Никога не регистрирайте компанията си в Делауеър", написа Мъск в X, след като по-рано тази година съдът на щата отмени многомилиардния му пакет от заплащания.