Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп казва пред Fox News, че главният изпълнителен директор на Meta Марк Зъкърбърг му се е обадил след опита за убийство и му е споделил, че няма да подкрепи демократ. Тръмп добавя, че двамата са разговаряли няколко пъти след това.

"И така, Марк Зъкърбърг ми се обади и ми каза: "Това беше наистина невероятно, беше много смело" (по повод поведението на републиканеца след опита за убийство). "И всъщност обяви, че няма да подкрепи демократ, защото ме уважава за това, което направих в онзи ден."

След това републиканецът казва, че по време на разговорите им основателят на Facebook се е извинил за това, че платформите му са цензурирали снимка на Тръмп, направена непосредствено след стрелбата на 13 юли.

Говорителката на Meta Дани Левър също признава за погрешното цензуриране в публикация в X.

"Това беше грешка", пише тя. “Тази проверка на фактите първоначално беше приложена към подправена снимка, на която агентите на тайните служби се усмихват, и в някои случаи нашите системи неправилно приложиха мерките към истинската снимка. Това е поправено и ние се извиняваме за грешката."

Тръмп също така обвини Google, че цензурира съдържание за него, защото когато потребителите търсят "опит за убийство", името му не се изписва автоматично в заявката за търсене, съобщава Business Insider.

"Google се държа много зле", коментира Тръмп. "Бяха много безотговорни и имам чувството, че Google ще бъде близо до закриване, защото не мисля, че Конгресът ще го приеме. Наистина не мисля така. Той трябва да бъде внимателен."

В публикация в Тruth Social Тръмп пише, че Google е направил "практически невъзможно да се намерят снимки или каквото и да било за този отвратителен акт".

Той добавя: "В момента Google не може да се справи с тази задача: "Ето че отново се стигна до поредния опит за фалшифициране на изборите!!! ПРЕСЛЕДВАЙТЕ META И GOOGLE. НЕКА ЗНАЯТ, ЧЕ ВСИЧКИ СМЕ НАЯСНО ЗА ТЯХ, ТОЗИ ПЪТ ЩЕ БЪДЕМ МНОГО ПО-ТВЪРДИ."

Google отговори на обвиненията в X, като пише, че вътрешната ѝ система "не е предоставяла резултати за опита за убийство", защото има "вградени защити, свързани с политическото насилие", които са били остарели.