59% от американците погрешно смятат, че САЩ в момента са в рецесия.

Това показват данните в проучване на Affirm, проведено през юни сред 2000 възрастни, съобщава CNBC.

Като се позовават на по-високите разходи и трудностите при месечния си бюджет, повечето респонденти заявяват, че според тях рецесията е започнала преди около 15 месеца, през март миналата година, и може да продължи до юли 2025 г., установява Affirm.

"В момента икономиката ни е в състояние на "Златен часовник", обяснява Джийн Голдман, главен инвестиционен директор в Cetera Financial Group. Растежът на икономиката след пандемията продължава, избягвайки предишните прогнози за рецесия.

Националното бюро за икономически изследвания определя рецесията като "значителен спад в икономическата активност, който се разпростира в цялата икономика и продължава повече от няколко месеца". Последният път, когато това се случва, е в началото на 2020 г., когато икономиката рязко спира.

През миналия век е имало повече от дузина рецесии, като някои от тях са продължили до година и половина.

Въпреки това, независимо от икономическото състояние на страната, много американци се борят с неимоверно високите цени на ежедневните стоки, а повечето са изчерпали спестяванията си и сега разчитат на кредитни карти, за да свържат двата края.

"Парите са на първо място", казва Вишал Капур, старши вицепрезидент по продуктите в Affirm. "Потребителите са издръжливи, но усещат тежестта на по-високите цени."

Икономистите се борят с нарастващото разминаване между това как се развива икономиката и как хората се чувстват по отношение на финансовото си състояние.

Намираме се във "вайбсесия", смята Джойс Чанг, председател на отдела за глобални проучвания на JPMorgan.

"Създаването на богатство беше концентрирано сред собствениците на жилища и хората с по-високи доходи, но вероятно има около една трета от населението, която е останала извън това - ето защо има такова разминаване", коментира той.

Повишаването на наемите, съчетано с високите разходи по заемите и ниския ръст на заплатите, засегна особено тежко други.

"Домакинствата с по-ниски доходи не успяват да се справят", казва Голдман. "Всичко изглежда чудесно, но когато погледнете под повърхността, разликата между богатите и небогатите се увеличава драстично."

Тъй като все повече потребители се борят да покрият повишените цени и по-високите лихвени проценти, има нови признаци на финансово напрежение.

Все по-голям брой кредитополучатели изостават с месечните си плащания по кредитни карти. През последната година приблизително 9,1% от салдата по кредитни карти са преминали в просрочие, съобщи Фед на Ню Йорк за второто тримесечие на 2024 г.

Междувременно, все повече домакинства със средни доходи предвиждат да се борят с изплащането на дългове през следващите месеци.