Има ли прилика между срива в икономиката на САЩ преди 37 години и сегашното ѝ състояние, което хвърли пазарните играчи в паника?

Икономистите все още си спомнят с ужас за 1987 г., когато икономиката все пак успява да избегне рецесия след срив на капиталовия пазар.

Пред Bloomberg водещият световен икономист Ед Ярдини обяснява, че настоящият сценарий е сходен с кризата от тогава. По думите му, на световния фондов пазар буквално е имало „кървава баня“ след срив, настъпил за един ден.

Всички са били убедени, че икономиката на САЩ ще изпадне в рецесия, но това не се случва.

"Засега това много напомня на 1987 г. Имахме срив на фондовия пазар, който на практика се случи в един ден и се предполагаше, че сме в рецесия или че ще изпаднем в такава. Но това изобщо не се случи. Това наистина беше свързано повече с вътрешните фактори на пазара."

Ярдини обяснява, че в днешната ситуация т.нар. carry trade е бил подкопан от повишаването на лихвения процент от Японската централна банка миналата седмица. Голяма част от разпродажбите са свързани с разгръщането на тази търговия с преносими активи.

По същия начин се развива историята и през 1987 г., когато преобладават подобни условия, водейки до срив в настроенията на фондовия пазар.

Кризата от 1987 г: Фед намалява лихвите

Тогавашният председател на Федералния резерв Алън Грийнспан взема решение за намаляване на лихвените проценти и вкара ликвидност във финансовата система, което спасява икономиката.

Сега той изрази надежда, че Джером Пауъл ще предприеме подобна стъпка и ще намали лихвените проценти, за да спаси икономиката от влошаване.

Ярдини допълва пред Bloomberg, че финансистите първо трябва да намалят опасенията си за икономиката и след това да се противопоставят на възможността Фед да започне цикъла на облекчаване с намаляване на лихвения процент с 50 базисни пункта.

Кредитен риск

"Това се превръща в глобална финансова паника и мисля, че може да очакваме, че централните банки ще реагират", допълни Ярдини преди американските акции да намалят загубите до средата на сесията в понеделник.

Според него, опасността е, че спадът на пазарите ще се превърне в кредитна криза. "Възможно е това разгръщане на carry trade да се превърне в някакъв вид финансова криза", признава той, като същевременно подчертава, че това не отговаря на неговото очакване.

"Пазарът на труда все още е в добро състояние", убеден е икономистът.

Какво очаква Ярдини сега

Той се надява, че Федералният резерв още през септември ще започне политика по намаление на лихвените проценти с 50 базисни пункта и икономиката няма да изпадне в рецесия.

Слабият доклад за заетостта през юли не означава, че има рецесия, допълва той в друг анализ за Market Watch. Ето защо е възможно данните да са били аномалия, която е непредставителна за силата на пазара на труда в САЩ.

Според Ярдини, се преминава през поредица от рецесии, които потискат различни сектори по различно време, позволявайки на общата икономика да продължи да расте.

Неблагоприятната реакция на фондовия пазар обаче насочва към очаквания за твърдо приземяване, а за разколебаването на инвеститорите допринася и фактът, че увеличението на равнището на безработица може да е задействало правилото на Сам, което означава, че то е на път да се покачи, както се е случвало в миналото.

"Не мисля, че това, което виждаме сега, се дължи на предстояща рецесия или че сме в рецесия. Мисля, че и това ще отмине, и икономиката ще се окаже изненадващо устойчива", категоричен е Ярдини.

Икономистът е известен с това, че през 80-те години създава понятието за обозначаване на потенциала на инвеститорите да определят насоките на финансовата политика на Фед като повишават лихвените проценти, допълва Bloomberg.