Основните борсови индекси в САЩ се възстановиха във вторник, въпреки че имаше мрачна нагласа за продължаване на загубите след драматичните разпродажби в понеделник.

Разочароващият доклад за заетостта в САЩ доведе до спад на фондовите пазари в края на миналата седмица, а в понеделник загубите се задълбочиха, тъй като рязкото покачване на йената предизвика обрати в търговията, която подкрепи някои покупки на американски акции.

На този фон пазарът даде признаци за стабилизиране във вторник. Всички акции - от индустриалните, през технологичните до тези с малка пазарна капитализация - се търгуваха с повишение, докато измерителят на страха на Уолстрийт, индексът на волатилността Cboe или VIX, спадна с повече от 30% спрямо предходния ден.

S&P 500 затвори с 1% нагоре, след като в понеделник загуби 3%. Технологичният индекс Nasdaq Composite също се повиши с 1%.

Независимо от това, дори и след като се оттегли от рекордния си резултат през юли, S&P 500 е нараснал с 11% за годината.

Завръщането на относителното спокойствие дойде, след като през последните дни световните пазари се сринаха заради опасенията, че Федералният резерв реагира твърде бавно на признаците за охлаждане на американската икономика и че може да бъде принуден да приложи бързо намаляване на лихвените проценти.

Подобрението в САЩ последва по-скромни печалби на европейските пазари и рязък обрат в Япония. Токийският фондов пазар беше най-силно засегнат в понеделник, когато индексът Topix се срина с повече от 12%, дни след неочакваното повишаване на лихвените проценти от страна на Японската централна банка.

Във вторник, той се повиши с 9,3%, докато йената се стабилизира на около 145,70 след светкавичното си рали. Технологичният индекс Nikkei 225 се повиши с 10,2%.

Отскокът във вторник в Япония беше толкова интензивен, че търговията с фючърсните договори на Nikkei и Topix беше автоматично преустановена по време на сутрешната сесия.

"Никой не е преживявал толкова луд пазар", казва пред Financial Times Такео Камай, ръководител на отдел "Услуги за изпълнение" в CLSA в Токио. "Макар че пазарът отскочи много, несигурността в по-голямата картина остава - дали сега Японската централна банка може да повиши лихвите отново тази година и дали Фед ще ги намали."

Ралито бе отразено и на други азиатски пазари, като южнокорейският Kospi нарасна с 3,3% във вторник. Тайванският борсов индекс, който в понеделник преживя най-тежката разпродажба в историята си, затвори с 3,4% по-високо, тъй като производителят на чипове Taiwan Semiconductor Manufacturing Company се повиши с 8%.

Междувременно на пазара на чиповете Super Micro обяви след камбаната, че акциите ѝ вече ще се тръгуват в сплит 10 към 1.

Европейските акции отбелязаха по-малки печалби, като Stoxx Europe 600 затвори с повишение от 0,2%.

Драматичните движения на японските акции се случиха точно когато инвеститорите започнаха да гледат скептично на големите технологични компании, които издигнаха американския пазар до нови висоти. Някои инвеститори се питаха дали цените на компаниите не са изпреварили реалистичните прогнози за печалбите им.

Неубедителният доклад за пазара на труда в САЩ в петък помогна за корекцията на Nasdaq Composite, който спадна с повече от 10% от скорошния си връх през юли. Това последва слабите данни за производството и строителството в четвъртък.