Холандският производител на чипове ASML Holding отбеляза най-значителния си седмичен спад от декември 2002 г. насам, като се срина с 17% през миналата седмица.

Този срив последва съобщенията, че администрацията на САЩ обмисля допълнителни ограничения върху износа на съвременни чипове за Китай. Тези мерки ще бъдат насочени дори към неамерикански компании, които използват технологии, произведени в САЩ, съгласно правилото за преките чуждестранни продукти.

Американските производители на полупроводници твърдят, че тези ограничения ги поставят в несправедливо неблагоприятно положение, докато други държави продължават да извършват обичайната си дейност, особено с оглед на наближаващите президентски избори в САЩ, посочва Euronews. Очаква се предложените ограничения да засегнат значително както ASML, така и японската Tokyo Electron.

На 17 юли Bloomberg съобщи новината, което предизвика 11% спад на акциите на ASML, отбелязвайки най-лошия им ден от 18 март 2020 г., когато започна глобалното блокиране. Пазарната оценка на компанията се срина от 400 млрд. евро на 326 млрд. евро, с което тя падна на трето място сред най-големите компании в Европа, след Louis Vuitton Moet Hennessy.

Миналата седмица ASML публикува финансовите си резултати за второто тримесечие, като отчете по-високи от очакваните печалби и приходи. Потенциалът за увеличаване на ограниченията от страна на САЩ върху износа на чипове за Китай обаче предизвика бурни разпродажби на акции, които положителните резултати не можаха да овладеят.

В светлината на тежките пазарни реакции, които засегнаха най-голямата технологична компания в Европа, анализаторите на Bank of America оцениха потенциалното въздействие на тези нови ограничения върху дейността на ASML.

Според анализатора Дидие Скемама, "рискът, свързан с обслужването в Китай, е управляем."

Експертът изчислява, че забраната за обслужване на оборудване в Китай може да намали приходите на ASML с 3% или по-малко. Ако ограниченията стигат до определени клиенти, въздействието върху приходите може да бъде по-близо до 1%.

Като се имат предвид приходите на ASML в размер на 27 млрд. евро през 2023 г., Bank of America изчислява, че потенциалното въздействие на допълнителни ограничения може да варира между 270 млн. евро и 770 млн. евро.

Инвестиционната банка подчертава, че значителната експозиция на ASML към Китай, която представлява 49% от продажбите ѝ през второто тримесечие, отразява ръста на инвестициите на Пекин в този сектор. Bank of America не очаква съществено намаляване на тази тенденция в близко бъдеще, въпреки продължаващото геополитическо напрежение.

Банката прогнозира 40 млрд. евро приходи за 2025 г. и 34,7 евро печалба на акция, в сравнение с предишните оценки за 39,8 млрд. евро.

Скемама казва пред Еuronews, че ASML е неговият "най-добър избор" в сектора на полупроводниците, като предполага, че последният спад предлага стратегическа възможност за покупка преди Деня на капиталовите пазари на 14 ноември, когато се очаква ASML да повиши целите си за приходите до 2030 г.

Bank of America запазва оценка от 1 302 евро за акциите на ASML, което означава 60% ръст спрямо цената на затваряне в петък, 19 юли.

Въпреки че реакцията на пазара на новината за потенциални ограничения на износа беше сериозна, фундаменталните предимства на ASML предполагат, че разпродажбата може да е преувеличена. Спадът на акциите може да представлява убедителна входна точка, като се имат предвид добрите финансови резултати на компанията и нейната решаваща роля в полупроводниковата индустрия.

Инвестициите на ASML в научноизследователска и развойна дейност гарантират, че компанията остава в челните редици на технологичните иновации, пише Еuronews.

Непрекъснатите подобрения в технологията EUV и разработването на следващо поколение литографски машини са от решаващо значение за запазване на лидерската позиция на компанията на пазара и за стимулиране на бъдещия растеж.

Въпреки това инвеститорите трябва да вземат предвид по-широкия геополитически контекст и регулаторната среда, които могат да продължат да внасят нестабилност в краткосрочен план.

Информацията, предоставена в тази статия, е само с образователна цел и не представлява финансов, инвестиционен или търговски съвет.