Политиката по отношение на чиповете вече не е проблем само на индустрията за полупроводници.

Миналата седмица инвеститорите получиха остро напомняне за това колко политизиран е светът на изкуствения интелект - особено преди президентските избори в САЩ.

Първо се появи доклад, че администрацията на Байдън обмисля по-строги търговски ограничения, за да не допусне китайските компании да използват модерни инструменти за производство на чипове.

След това Bloomberg Businessweek публикува интервю с Доналд Тръмп, в което бившият президент и настоящ кандидат на републиканците изрази съмнения дали САЩ при неговата администрация ще защитават Тайван от Китай, освен ако островната демокрация не започне да плаща за защитата.

Акциите на чиповете се сринаха миналата сряда след първоначалните съобщения и продължиха да падат след това. Индексът PHLX Semiconductor Index затвори в петък със седмична загуба от близо 9%.

Той беше нараснал с 40% от началото на годината.

Инвеститорите в полупроводници отдавна отчитат нарастващия риск от загуба на продажби в Китай поради ограниченията за износ. Но коментарите на Тръмп за Тайван добавят съвсем нов елемент на риск: Островът е основен център за производство на най-модерните полупроводници в света и на по-малко модерни, но жизненоважни чипове, които се използват в продукти като термостати, автомобили и медицински изделия.

Не става въпрос само за Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., по-известен като TSMC, който произвежда ключови процесори за компании като Nvidia, AMD и Apple. Островът е дом и на много други доставчици на ключови компоненти, използвани в крайните продукти за чипове. По време на конференция в Тайпе през юни главният изпълнителен директор на Nvidia Дженсън Хуанг похвали Тайван като "невъзпят герой" на компютърната индустрия, показвайки слайд с над 100 компании, които описа като "ценни партньори".

Следователно коментарите на Тръмп "хвърлиха бензин върху и без това бушуващия въпрос за ограниченията върху Китай, който вече разтърси акциите на чиповете", казва пред The Wall Street Journal независимият анализатор на полупроводници Робърт Мейер.

Военните действия срещу Тайван биха засегнали не само производителите на чипове, но и много, много предприятия, които използват техните продукти.

Списъкът не е малък: Чиповете са в основата на услугите за изчисления в облак, предлагани от Microsoft, Google и Amazon, както и на iPhone-ите, продавани от Apple, също и електромобилите, продавани от Tesla, чийто главен изпълнителен директор сега е един от най-големите поддръжници на Тръмп.

Въоръженият конфликт между континентален Китай и Тайван едва ли е предрешен, дори ако Тръмп спечели през ноември. Но инвеститорите, които търгуваха предимно на базата на AI шумотевицата, трябва да включат в моделите си нов елемент на риск - особено след като политическата реторика само ще се засилва преди изборите, посочва WSJ. Политиката на САЩ спрямо Китай е основен въпрос и за двете партии, а въпросът за защитата на Тайван много вероятно ще възникне отново.

Това се случва в момент, когато инвеститорите също се борят с това как да оценят AI акциите, особено като се има предвид, че предстоящите отчети за приходите от технологични дейности вероятно ще продължат да включват повече инвестиции в технологията, отколкото реални приходи.

Рисковете в тази област все още не са напълно отчетени. Индексът Nasdaq Composite се понижи малко от рекордния връх, който достигна по-рано този месец, но все още е нагоре с 18% за годината, което е повече от два пъти повече от възвръщаемостта на Dow.

Шестте технологични гиганта с мега капитализация - Apple, Microsoft, Nvidia, Amazon, Alphabet и Meta - са добавили общо 3,7 трилиона долара пазарна стойност за това време. Това е ужасно голям залог за сектор, който вече не може да си позволи лукса да остане встрани от политическите събития.