Taiwan Semiconductor Manufacturing Company надмина очакванията за приходите и печалбата през второто тримесечие, тъй като търсенето на усъвършенствани чипове, използвани в приложения за изкуствен интелект, продължава да расте.

Резултатите на TSMC за второто тримесечие скочиха над консенсусните оценки на LSEG. Компанията отчете приходи в размер на 673,51 млрд. нови тайвански долара (20,82 млрд. щатски долара), надхвърляйки очакваните 657,58 млрд.

Освен това нетната печалба е достигнала 247,85 млрд. тайвански долара, надминавайки очакваните 238,8 млрд.

TSMC съобщи, че нетните приходи са нараснали с 40,1% спрямо предходната година до 673,51 млрд. тайвански долара, а нетната печалба се е увеличила с 36,3% в сравнение с 2023 г. до 247,85 млрд. тайвански долара.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. е основният световен производител на усъвършенствани чипове, използвани във всички приложения - от смартфони до модели за изкуствен интелект, въпреки че конкуренти като Samsung и Intel се опитват да оспорят нейното господство. Тя има предимството Apple и Nvidia да са сред най- редовните ѝ клиенти.

Понастоящем гигантът произвежда 3-нанометрови чипове и планира да започне масово производство на 2-нанометрови процесори през 2025 г. Обикновено по-малкият размер на нанометъра осигурява по-мощни и ефективни чипове.

По данни на Counterpoint Research през първото тримесечие TSMC е имала 62% дял от световния пазар на леярските машини, в сравнение с 59% през същия период на предходната година.

В понеделник анализаторите на Needham заявиха, цитирани от CNBC, че очакват TSMC да повиши целта си за ръст на приходите през 2024 г., като потвърдиха оценката "купува" и повишиха целевата цена на $210 от $168 за акциите на чип гиганта, листвани в САЩ. Toва се препокрива с резултатите от тримесечието, като производителят прогнозира приходи за предстоящите 3 месеца между $22,4 и $23,2 млрд. За сравнение, през същия период на предходната година приходите са били $17,3 млрд.

Нарастващото търсене на усъвършенствани чипове, използвани в AI модели, изстрелва акциите на TSMC с близо 70% през тази година. Общият консенсус беше, че те ще поскъпват с още по-бързи темпове занапред, докато в сряда акциите на производителя се сринаха с 8%.

Ще измият ли добрите резултати геополитическите страхове?

Президентът Джо Байдън и републиканският му конкурент Доналд Тръмп се обединиха, нанасяйки щети на сектора за микрочипове в сряда, оказвайки натиск върху имена, вариращи от Applied Materials до Nvidia.

В сряда много от акциите на микропроцесорите отбелязаха рязък спад, което беше най-лошото дневно представяне на сектора от четири години.

Белият дом съобщи на съюзниците си в Япония и Нидерландия, че може да се позове на т.нар. правило за преките чуждестранни продукти, за да ограничи продажбите в Китай. Това позволява на САЩ да налагат контрол върху всяка компания, която използва дори и малко количество американска технология.

Междувременно Тръмп каза пред Bloomberg, че Тайван трябва да плаща за собствената си отбрана. Коментарите, независимо дали представляват официална политическа позиция или не, подкопават ангажимента на САЩ да защитават оспорваната страна, в случай че Китай се опита да си върне това, което смята за част от свое притежание.

Тръмп отбеляза също, че Тайван "е взел около 100% от нашия бизнес с чипове", като Bloomberg Businessweek се позова на данни на трети страни, според които страната отговаря за над 90% от производството на съвременни микропроцесори.

В резултат на това индексът PHLX Semiconductor Index се понижи с 6,8 % и отбеляза най-големия си еднодневен процентен спад от 18 март 2020 г.

Акциите на Applied Materials, Lam Research и Advanced Micro Devices - спаднаха с повече от 10%. Сред другите големи губещи бяха Super Micro Computer, с понижение от 6,9%. Nvidia загуби 6,6%, а Micron Technology поевтиня с 6,3%. Акциите на Broadcom спаднаха с 7,9%, записвайки най-лошата си еднодневна процентна загуба от четири години насам.

"Моето лично мнение е да не се плашим и да не започваме безразборно да продаваме акции. Едно отдръпване и рискова търговия в сезона на приходите през юли е добре, за да се понижат очакванията и еуфорично настроение на инвеститорите за сектора на полупроводниците", казва пред MarketWatch Питър Чир, стратег в Academy Securities.