Акциите на Intel се сринаха до най-ниското си ниво от от 50 години в петък, достигайки цена, невиждана от 2013 г., след като производителят на чипове отчете загуба и обяви мащабно преструктуриране.

Акциите паднаха с 26% до $21,48 при затварянето на пазарите. Това е вторият им най-лош ден след 31% спад през юли 1974 г., което се случва три години след IPO-то на Intel. Пазарната капитализация на компанията сега е под 100 милиарда долара.

Драматичната разпродажба допринесе за спадa от 2,4% на Nasdaq и дръпна надолу акциите в сектора на полупроводниците. Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) затвори с 4,6% по-ниско в Тайван, а Samsung беше надолу с над 4% в края на сесията в Южна Корея. TSMC е най-големият производител на чипове в света, докато Samsung е най-голямата компания за полупроводници с памет в световен мащаб.

Финансовите резултати на Intel за тримесечието показаха нетна загуба от 1,61 милиарда долара, след като отчете нетна печалба от 1,48 милиарда долара през предходния период. Коригираната печалба на акция от 2 цента е доста по-ниска от средната оценка на анализаторите от 10 цента, според LSEG. Приходите също не надхвърлиха очакванията.

Intel заяви, че няма да изплати дивидента си през фискалното четвърто тримесечие на 2024 г. и понижи прогнозата си за капиталовите разходи за цялата година с над 20%. Компанията заяви, че ще уволни повече от 15% от служителите си като част от план за намаляване на разходите за 10 милиарда долара.

„Това е най-същественото преструктуриране на Intel от прехода към микропроцесорите с памет преди четири десетилетия“, казва изпълнителният директор на Intel Пат Гелсингър пред CNBC. „Набелязахме смело пътуване за възстановяването на тази компания и ще го направим.“

Решението за по-бързо производство на Core Ultra PC чипове, които могат да работят в AI областта, е допринесло за загубата, заяви Гелсингър по време на конферентен разговор с анализатори. Компанията добави, че ценообразуването е било по-конкурентно от планираното през тримесечието, тъй като AMD, Qualcomm и други компании работят, за да отнемат пазарен дял от Intel, който изостана много от конкурентите си в AI надпреварата, посочва CNBC.

Съкращенията на работни места ще се случат още тази година, обяви Гелсингър в мейл до служителите. Това е най-голямото съкращаване на работни места, според инструмента за проследяване на пазара на труда в полупроводниковата индустрия Layoffs.fyi, който работи от март 2020 г.

Натиск върху сектора на чиповете добави публикация на The Information, според която производителят на AI чипове Nvidia е обект на антитръстово разследване на Министерството на правосъдието на САЩ.

Министерството на правосъдието разглежда оплаквания, че компанията е злоупотребявала с господстващото си положение на пазара в AI сферата, съобщи изданието. В отговор говорител на Nvidia каза, че компанията „печели по заслуги“.

„Ние се състезаваме на базата на десетилетия инвестиции и иновации, стриктно спазвайки всички закони, правейки Nvidia открито достъпна във всеки облак и за всяко предприятие и гарантирайки, че клиентите могат да изберат най-доброто решение за тях“, каза говорителят на компанията. Той добави, че Nvidia е „щастлива да предостави всяка информация, от която се нуждаят регулаторите“.

Съперникът на Samsung SK Hynix, който доставя на американския гигант Nvidia, също падна рязко, за да затвори с над 10% по-ниско в петък. Разпродажбите в Европа продължиха. Акциите на ASML, която продава ключово оборудване, необходимо за производството на авангардни чипове, се понижиха заедно със STMicroelectronics и Infineon.

VanEck Semiconductor ETF, който включва големи имена в сектора, падна с 5,5% в петък, след като се срина с 6,5% ден по-рано.