Летният припадък на американския фондов пазар се засили в петък, след като много по-слабият от очакваното доклад за работните места за юли разпали опасенията, че икономиката на САЩ може да изпадне в рецесия.

Широкият индекс S&P се понижи с 1,84% до 5346,56 пункта. Това го води до седмична загуба от 2,1% - най-тежката от април.

Dow Jones Industrial Average падна с повече от 900 пункта, преди да компенсира някои от тези загуби, за да завърши надолу с 610,71 пункта, или 1,5%. Индексът на сините чипове губи 2,1% за седмицата.

Технологичният Nasdaq Composite изтри още 2,43% в петък (след потъването в четвъртък), достигайки над 10% спад от скорошния си връх за всички времена, постигнат на 10 юли.

Taka Nasdaq е първият от трите основни американски индекса, който навлиза в територията на корекция. S&P 500 и Dow са съответно с 5,7% и 3,9% под историческите си върхове.

Индексът на малките компании Russell 2000, който е особено чувствителен към пътя на икономиката, пада с 6,7% за седмицата, изоставайки от основните индекси, които изпреварваше категорчно във втората половина на юли.

Измерителят на волатилността на акциите - Cboe Volatility Index - се изкачи до най-високото си ниво за годината.

Уолстрийт потъна, след като нови данни показаха, че растежът на работните места в САЩ през юли се e забавил повече от очакваното, докато безработицата се повишава до най-високото си ниво от октомври 2021 г. Заетите лица в неселскостопанските сектори са нараснали само със 114 000 миналия месец, съобщи Министерството на труда. Това е забавяне от 179 000 добавени позиции през юни и по-малко от очакваните от икономисти 185 000, според данни на Dow Jones.

Коефициентът на безработицата в САЩ се покачва до 4,3%.

На този фон доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ пада до най-ниското си ниво от декември насам и записва най-тежкия си седмичен спад от март 2020 г, тъй като инвеститорите се насочват към активи-убежища поради страх, че Федералният резерв е допуснал грешка тази седмица, запазвайки лихвените проценти на текущите им нива.

Спадовете в петък са „естествен курс“ на бичия пазар, казва пред CNBC стратегът на LPL Financial Адам Търнквист.

Той отбелязва, че случаят с Nasdaq е свързан с ентусиазма около изкуствения интелект, който всъщност не е преминал проверката на реалността на този етап. „Това обаче не е краят на AI историята“, добавя той.

Някои от най-големите технологични гиганти обаче отчетоха големи загуби в петък, тъй като резултатите им за второто тримесечие предизвикаха опасенията на инвеститорите относно катастрофалните нива на капиталови разходи, свързани с изкуствения интелект

Гигантът в електронната търговия Amazon падна с 8,8%, а Intel се срина с 26%.

Може да видите тирмесечните резултати на компаниите и бъдещите им планове тук:

и тук:

Nvidia губи „само“ 1,8%, но след спад от 6% ден преди това.

Банковите акции също бяха ударени заради страховете от рецесия, като JPMorgan се понижи с 4,2%, Bank of America падна с 4,9%, а Wells Fargo - с 6,4%. Citigroup загуби още повече - 7,1%.

Фондовият пазар се повиши в сряда, когато Федералният резерв даде силен намек, че предстои намаляване на лихвения процент на следващото му заседание през септември. След слабите данни за работните места в петък обаче много инвеститори започват да вярват, че централната банка е трябвало да разхлаби паричната политика още в сряда.

Без розови очила

Месеци наред изглеждаше, че икономиката на САЩ е в добро състояние - падаща инфлация, растеж на добри нива. На този фон много инвеститори обърнаха играта и започнаха да се струпват в най-чувствителните към икономиката ъгли на пазара, стимулирайки огромна ротация на Уолстрийт.

Набор от данни тази седмица внезапно подкопа тези ходове. Слабите данни за заетостта, производството и строителството предизвика разпродажба на акции и други рискови залози в четвъртък. Поражението се влоши в петък, след като последният доклад за работните места показа, че икономиката на САЩ е добавила по-млако от очакванията на икономистите позиции миналия месец, докато нивото на безработица се повишава до най-високото ниво от близо три години. Разочароващите данни пораждат притеснения, че мекото приземяване може да се окаже неосъществимо и американската икономика да изпадне в рецесия, обобщава ситуацията The Wall Street Journal.

Волатилността обхвана пазарите по целия свят. Японските акции се сринаха за два дни, след като централната банка на страната предприе неочаквано ястребов обрат в сряда. Индексът Topix се понижи с 6,1% в петък, най-големият спад от 2016 г., което доведе двудневната ми загуба до 9,2%.

Индексите на европейските борси също закриха седмицата с рязък спад, като широкият Stoxx 600 е надолу с 2,73% до ниво 497,85 пункта, отбелязвайки най-лошата си сесия от декември 2022 г., по данни LSEG.