Цената на златото се покачи до близо $2470 в петък. Скъпоценният метал се стреми да си възвърне историческите върхове над $2480, тъй като доходността на щатските облигации и долара отслабват.

Фючърсите върху благородния метал достигнаха нов рекорд, тъй като инвеститорите търсят безопасността на златото заради опасенията за икономиката на САЩ и отчетите на компаниите.

Търсенето се повиши след вълната от икономически данни от четвъртък в САЩ, показващи нарастване на седмичните молби за помощи при безработица и слаба производствена активност. Фючърсите върху американските борсови индекси сочеха към по-нататъшни загуби преди петъчния доклад за броя на работните места.

"Вятърът е в гърба на златото и пазарът навлиза в доклада за заплатите в САЩ дълго и силно и за това има основателна причина - инвестиционната обосновка за метала е ясно наклонена към по-високи нива, където пазарът е увеличил очакванията за облекчаване на Фед до степен, в която дебатът е дали той трябва да предприеме първоначални съкращения през септември или да запази бавен и стабилен подход", казва пред MarketWatch Крис Уестън, ръководител на изследователския отдел в Pepperstone.

Понастоящем пазарът отчита 100% вероятност за намаляване на лихвите през септември.

Уестън добавя, че опасенията за по-нататъшно насилие в Близкия изток през уикенда, след като Иран заяви, че Израел е убил главния политически лидер на Хамас в Техеран, превръщат златото в "основен хедж" за защита на портфейлите. Според него намаляването на митата за внос на злато в Индия допринася за още едно ниво на търсене.