Слабите данните за заетостта, производството и строителството в САЩ тласнаха референтната доходност на 10-годишните държавни облигации под 4% в четвъртък за първи път от февруари, предизвиквайки широка разпродажба на акции и други рискови инвестиции.

Основните американски индекси обърнаха ранното си покачване, след като ключов показател установи свиване на производствената активност, а Бюрото за преброяване на населението заяви, че разходите за строителство са намалели през юни за втори пореден месец, изненадвайки икономистите, които очакваха изкачване обратно към рекордното ниво от април.

Dow Jones Industrial Average падна с близо 500 пункта или 1,2%, повлечен надолу от спада на Boeing от 6,4%, както и от загубите от над 4% за Intel, Chevron и Caterpillar.

Nasdaq Composite приключи с 2,3% надолу, изтривайки по-голямата част от ръста от 2,6% в сряда, който беше най-добрият ден на технологичния индекс от февруари.

S&P 500 претърпя най-голямото си колебание в рамките на деня от ноември 2022 г. и приключи със спад от 1,4%.

Спадове при производителя на лекарства Moderna и множество технологични акции компенсираха печалбите в акциите на комуналните услуги - друг актив-убежище.

Индексът Russell 2000 на по-малките компании, който се възроди през юли, тъй като инвеститорите разпределиха залозите си извън големите технологични акции, се срина с 3%.

Инвеститорите потърсиха подслон на дълговите пазари, посочва The Wall Street Journal.

Доходността на референтните 10-годишни държавни облигации, която пада, когато цените им се покачат, започна да намалява преди отварянето на пазарите, когато Министерството на труда отчете неочаквано седмично увеличение на молбите за безработица. Спадът продължи през цялата сесия, като 10-годишната доходност се установи на 3,977% от 4,107% в сряда.

Двугодишната доходност, която се движи в крак с очакванията за краткосрочните лихвени проценти, определени от Фед, е загубила повече от една четвърт процентен пункт през последните пет сесии. Тя се установи в четвъртък на 4,163%

В четвъртък беше най-големият еднодневен спад на доходността от 13 декември както за 2-годишните, така и за 10-годишните държавни облигации на САЩ.

Бил Мерц, ръководител на отдела за проучване на капиталовия пазар в U.S. Bank Wealth Management, казва пред WSJ, че призовава клиентите си да се пренасочат от фондове на паричния пазар и други подобни на парични средства притежания към дългосрочни държавни облигации, преди възвръщаемостта да намалее още повече.

Инвеститорите започнаха да изкупуват облигации в очакване на скорошното намаляване на лихвените проценти от Федералния резерв, след като в сряда председателят Джером Пауъл намекна, че централната банка има готовност да намали разходите по заеми на срещата си през септември.

Тримесечните финансови резултати и прогнозите за корпоративните продажби и печалби продължиха да водят до големи движения отделните акции.

Meta Platforms се повиши с 4,8%, след като собственикът на Facebook отчете ръст в приходите от дигитални реклами.

Акциите на Moderna потънаха с 21%, след като фармацевтичната компания намали перспективите си за продажби поради слабото търсене на ваксини срещу Covid-19.

MGM Resorts загуби 13% в най-лошия си ден, откакто ковид локдауните затвориха казината му през март 2020 г. Goodyear Tire & Rubber се размина с очакванията за продажби през второто тримесечие и падна с 16%.

Цените на петрола се повишиха тази седмица заедно с нарастващото напрежение в Близкия изток, но обърнаха курса си, след като производственият индекс на Института за управление на доставките в САШ регистрира своя четвърти пореден месечен спад. Базовите фючърси на американския суров петрол загубиха 1,60 долара за барел, за да достигнат 76,31 долара.

Фючърсите върху златото достигнаха нов връх за деня и затвориха на 2435 долара за тройунция.

Централната банка на Англия в четвъртък свали лихвените проценти за първи път от повече от четири години, оставяйки Фед сред намаляващия брой централни банки, които все още не са разхлабили паричната си политика.

Европейските фондови пазари обаче също закриха вчерашната търговия със сериозен спад.

Индексът FTSE 100 на Лондонската фондова борса загуби 84,62 пункта или 1,01%.

Във Франкфурт DAX се срина с 84,62 пункта или 2,28%.

Парижкият CAC 40 спадна със 161,04 пункта или 2,14%.

Общоевропейският Stoxx 600 регистрира спад от 1,29%, като всички основни борси и повечето сектори приключиха на негативна територия. Банковите акции поевтиняха с 4,48%. Нарасна единствено секторът на търговията на дребно - с 1,27%.