Британската централна банка (Bank of England) направи първото си намаление на лихвения процент от повече от четири години, което го отвежда до 5%. Това оставя Федералният резерв на САЩ сред намаляващия брой централни банки, които все още не са намалили разходите по заеми в лицето на охлаждащата се инфлация.

Преди това лихвите на BoE стояха на 16-годишен връх от 5,25% от август 2023 г., ограничавайки кредитирането и оказвайки натиск върху силно задлъжнялото правителство на Обединеното кралство.

Инвеститорите бяха разделени относно това дали BoE ще намали лихвите на днешната си среща или ще изчака допълнителни сигнали за намаляваща инфлация. Пазарите даваха само 61% вероятност от съкращение с 25 базисни пункта, въпреки че инфлацията в Обединеното кралство достигна целта на банкерите от 2% за два поредни месеца.

Все пак централните банкери останаха предпазливи от повишената инфлация при услугите, която отбеляза неочаквано висок ръст от 5,7% през юни. Еднократни фактори като повишаване на цените на хотелите и други туристически услуги, предизвикано от турнето на Тейлър Суифт, са отчасти отговорни за тенденцията, според икономисти.

Пред CNBC управителят на Bank of England Андрю Бейли посочва, че повечето ключови икономически мерки на централната банка се движат в съответствие с нейните очаквания. Както заплатите, така и инфлацията на стоките са показали признаци на отслабване и докато инфлацията на услугите се е повишила малко по-високо, по-малко нестабилните категории в рамките на това са се охладили, коментира Бейли.

„Инфлационният натиск спадна достатъчно, за да можем да намалим лихвените проценти днес. Но трябва да се уверим, че инфлацията остава ниска и да внимаваме да не ги понижим твърде бързо или твърде много“, коментира още Бейли, цитиран от WSJ.  

BoE очаква инфлацията в Обединеното кралство да се повиши леко през следващите месеци до около 2,75%. Длъжностни лица коментираха, че лихвите трябва да „останат рестриктивни достатъчно дълго“, докато не се уверят, че инфлацията ще се върне към целта си.

Междувременно перспективите за растеж на Обединеното кралство се подобряват след дълъг период на стагнация. Банката заяви, че сега очаква растеж от 1,25% за годината, в сравнение с по-ранна прогноза от 0,5%. Въпреки това служителите очакват тази инерция да изчезне, тъй като въздействието на високите ставки тежи върху бизнеса и потребителите. Очаква се растежът да падне обратно до 1% през 2025 г.

Обединеното кралство се бори с особено упорит проблем с инфлацията, дължащ се отчасти на ефектите от Brexit и недостига на работници, което накара Bank of England да проведе една от най-агресивните кампании за затягане на паричната политика в развития свят. Тя повиши основния си лихвен процент с повече от 5 процентни пункта, започвайки в края на 2021 г., месеци преди Фед и други централни банки да започнат да повишават лихвите.

Инвеститорите също така се надяват, че новото лейбъристко правителство ще въведе период на политическа стабилност в Обединеното кралство, въпреки че способността му да се справи с дългогодишните икономически проблеми, сред които изоставаща система на общественото здравеопазване и застаряваща инфраструктура, е ограничена от вече високото дългово натоварване. То се покачи над 100% от брутния вътрешен продукт.

В понеделник министърът на финансите Рейчъл Рийвс обяви планове за съкращаване на инфраструктурата и социалните разходи и сигнализира, че данъците може да се повишат по-късно тази година.

Относно намаляването на лихвите днес Рийвс каза:

„Въпреки че днешното намаление на лихвените проценти е добре дошла новина, милиони семейства все още са изправени пред по-високи лихви по ипотечните кредити след минибюджета. Ето защо това правителство взема трудните решения сега, за да поправи основите на нашата икономика след години на нисък растеж и за да можем да възстановим Великобритания, подобрявайки всяка част от нашата страна.“