Икономиката на Обединеното кралство е нараснала с 0,4% през май, сочат експресните данни, публикувани от Службата за национална статистика в четвъртък, а британският паунд скочи до четиримесечен връх спрямо щатския долар след съобщението.

Брутният вътрешен продукт на страната надхвърли прогнозата от 0,2%, направена в анкета на Reuters сред икономисти. Британската икономика излезе от плитка рецесия през първото тримесечие на годината, след което отбеляза спад през април.

Преобладаващият в страната сектор на услугите отбелязва продължаващ растеж от 0,3% през май, тъй като продукцията в производството и строителството се възстанови от загубите, нараствайки съответно с 0,2% и 1,9%. Стерлингът пък се повиши с 0,14% спрямо щатския долар до 1,2863 - най-високото ниво за британската валута от 8 март 2024 г. насам, по данни на LSEG.

Широкообхватното възстановяване ще бъде приветствано от новоизбраната Лейбъристка партия, тъй като министър-председателят Киър Стармър започва първата си седмица на тази позиция. Миналата седмица Goldman Sachs повиши прогнозата си за растежа на Обединеното кралство след убедителната победа на лявоцентристките лейбъристи на парламентарните избори в страната. Партията водеше кампания с платформа, която се фокусираше върху стимулирането на икономическия растеж, жилищното строителство и планирането. Голямото ѝ парламентарно мнозинство и благоприятните за бизнеса послания накараха анализаторите да определят правителството като подкрепящо британските активи.

В своя бележка Ашли Уеб, икономист за Обединеното кралство в Capital Economics, подчертава неотдавнашната тенденция на нарастване на британския БВП през последните месеци - като се изключи липсата на растеж през април - "което подкрепя идеята, че двойното въздействие върху активността от страна на по-високите лихвени проценти и по-високата инфлация започва да отслабва".

Ръстът на цените във Великобритания се е охладил от 41-годишния връх от 11,1% през октомври 2022 г., чак до целевите 2% на Английската централна банка през май тази година. Резултатите повишиха очакванията за предстоящо намаляване на лихвените проценти от страна на Английската централна банка.

Въпреки това на заседанието си през юни централният трезор продължи да поддържа предпазлив тон, дори след като неговите колеги от Европейската централна банка започнаха своя собствен път на намаляване на лихвените проценти, предупреждавайки, че основните показатели за устойчивост на инфлацията във Великобритания "остават повишени". Пазарите остават приблизително равномерно разделени по отношение на перспективата за намаляване на лихвените проценти на заседанието през август.

Дневен ред на лейбъристите

Сега от новото правителство ще зависи дали ще успее да набере инерция на база на последните данни за икономическия растеж, посочва пред CNBC Муния Баруа, заместник-изпълнителен директор на групата за индустриални кампании BusinessLDN, и добавя:

"При положение, че публичните финанси са в затруднено положение, министрите трябва да последват поредицата от неотдавнашни изявления в подкрепа на растежа, като дадат приоритет на мерки с голямо въздействие и ниска цена, които взети заедно биха могли да помогнат за отключването на така необходимите частни инвестиции".

Миналата седмица новият министър на финансите Рейчъл Рийвс заяви, че лейбъристите ще въведат задължителни цели за строителство на жилища, ще отменят забраната за изграждане на нови сухоземни вятърни паркове в Англия и ще реформират правилата за планиране. В сряда тя обяви стартирането на национален фонд за благосъстояние на стойност 7,3 млрд. паунда, насочен към привличане на инвестиции от частния сектор в инфраструктурни проекти на Обединеното кралство.

„Сега бизнесът очаква първото фискално изявление на лейбъристите, което се очаква не по-рано от средата на септември“, посочва, от своя страна, Линдзи Джеймс, инвестиционен стратег в Quilter Investors. „Това би трябвало да направи по-ясни плановете за данъчно облагане и разходи и ще позволи на бизнеса да планира по-добре и на свой ред може да съживи желанието му да инвестира. Въпреки това ще е необходимо време, за да може тази промяна да се прояви, и докато няма по-добро разбиране за това, което предстои, едва ли ще видим някакво значимо ускоряване на растежа на БВП".