Лейбъристката партия на Обединеното кралство печели с голяма преднина на изборите и е готова да поеме управлението от консерваторите след 14 години - във време, в което икономическата несигурност в страната е все още е широко разпространена.

Британският борсов индекс FTSE 100 се повишава с 0,25% от отварянето на пазарите в петък сутринта, а британският паунд отбелязва само леки печалби. Валутата се повиши съответно с 0,06% и 0,03% спрямо щатския долар и еврото в 6:28 сутринта лондонско време след слабо движение в четвъртък вечерта.

Двете основни политически партии представиха различни икономически и финансови манифести по време на предизборната кампания, които вероятно биха имали различни последици за инвестиционната среда.

Например, обещанието на Лейбъристката партия за увеличаване на данъците върху възнагражденията, получавани от мениджърите на фондове за частен капитал, предизвика леко недоумение и повдигна въпроси какво може да означава това в по-широк план, коментира CNBC.

Изданието цитира мненията и прогнозите на няколко експерти за потенциалното въздействие, което смяната на правителството може да има върху инвестициите в Обединеното кралство.

Победата на лейбъристите все още не е раздвижила фондовите пазари толкова много, но анализаторите очакват активите на Обединеното кралство да станат по-привлекателни оттук нататък.

Анализатори от Jefferies казват, че въпреки опасенията, повдигнати от силното представяне на дясната Реформистка партия в Обединеното кралство, победата на лейбъристите ще помогне на страната да изглежда „сравнително стабилно“.

Това, в комбинация с регулаторната реформа, „може да повиши привлекателността на активите в Обединеното кралство“, казват анализаторите на Jefferies.

Джеймс МакМанус, главен инвестиционен директор в Nutmeg, междувременно посочва, че през по-голямата част от времето „пазарите всъщност не се интересуват“ от изборите. „Историческите данни ни показват, че изборите и техните резултати рядко движат борсите, когато очакваният резултат е постигнат.“

Експертите на Hargreaves Lansdown са съгласни с горното, но добавят, че вотът може да има известно въздействие върху икономиката.

„Широко прогнозираната победа на лейбъристите в Обединеното кралство може да постави началото на ера на по-голяма стабилност за Обединеното кралство, което би трябвало да помогне за укрепване на настроенията на инвеститорите към страната“, казват от Hargreaves Lansdown.

Акциите в сектора на жилищно строителство може да получат тласък поради плановете на лейбъристите да строят нови домове на достъпни цени, посочват още от Hargreaves Lansdown.

По-широкото икономическо развитие също ще бъде фактор, добавя МакМанус от Nutmeg. Лихвените проценти в Обединеното кралство остават високи, но тъй като се очаква да паднат, ще се понижат и лихвите по ипотечните кредити, което може да доведе до повече купувачи и продавачи на жилищния пазар. Това може да има странични ефекти и за други бизнеси като мебели и магазини за домашни любимци.

Ръководителят на изследванията на европейските капиталови стоки на RBC също казва пред CNBC, че секторът на жилищното строителство ще бъде основен бенефициент от убедителната победа на Лейбъристката партия.

Британската лира няма да бъде силно повлияна от изборите, смятат стратези и икономисти.

Дори в по-дългосрочен план също няма „огромни рискове“ за паунда при лейбъристко правителство, казва Франческо Пезоле, валутен стратег в ING. Потенциалното предоговаряне на споразуменията за Брекзит, ако не друго, биха били по-благоприятни за растежа при лейбъристите, а рисковете от прекомерни държавни разходи също са ниски, обяснява той.

Пезоле все пак добавя, че паундът може да се обезцени спрямо еврото през следващите 24 месеца главно на фона на прогнозите за по-големи съкращения на лихвите от Bank of England в сравнение с ЕЦБ. По-високите данъци в Обединеното кралство също биха могли да отслабят валутата му.

Пазарите на облигации досега не изглежда да реагират на потенциални нови политики на Лейбъристката партия, казват от Hargreaves Lansdown.

По време на кампанията се появиха предположения, че може да има промени в правилата за държавни заеми в опит да се насърчат растежа и инвестициите.

Засега това не изглежда да е смутило дълговите пазари, като инвеститорите в облигации изглеждат по-чувствителни към спекулациите с лихвените проценти, отколкото към инвестиционните планове на новото правителство, добавят експертите.