В световен мащаб един от всеки четирима квалифицирани служители активно търси работа в чужбина.

Това е изводът в доклада "Decoding Global Talent Report 2024" на Boston Consulting Group (BCG) в сътрудничество с The Network и The Stepstone Group.

Въпреки широко разпространените икономически и геополитически опасения, в доклада се посочва, че активно търсещите работа зад граница значително нарастват, отбелязва CNBC.

Тези, които са активно мобилни, са се увеличили до 23% през 2023 г. - от 21% през 2020 г., показва глобалното проучване, което се основава на повече от 150 000 респонденти в 188 държави.

"До 800 милиона професионалисти се очаква да търсят активно работа в чужбина", се казва още в доклада.

Три от най-често срещаните причини за преместване в чужбина сред анкетираните включват икономически възможности, кариерно развитие и потенциал за по-добро качество на живот.

Освен това проучването установява, че "огромна част от 92% от ръководителите на глобални работодатели казват, че привличането и задържането на таланти е сред трите им основни приоритета".

"Наемането на чуждестранни работници не просто запълва празнини в капацитета: компаниите с по-голямо глобално разнообразие са по-иновативни и успешни. Те генерират по-високи печалби и е 75% по-вероятно да бъдат иноватори от световна класа", се казва в отделен доклад на BCG от 2022 г.

Топ 10 най-желани дестинации за таланти:

1. Лондон (9%)

2. Амстердам (8%)

3. Дубай (7%)

4. Абу Даби (7%)

5. Ню Йорк (6%)

6. Берлин (5%)

7. Сингапур (5%)

8. Барселона (5%)

9. Токио (5%)

10. Сидни (4%)

Лондон запазва челната си позиция от 2014 г., според доклада Decoding Global Talent 2024, проследяващ тези тенденции от 10 години.

Проучването показва, че 9% от анкетираните биха желали да се преместят в Лондон. Основните фактори, определящи доминиращата позиция на града, включват: английският език като основен, силна глобална мрежа, в която голяма част от талантите в града са чужденци, богати финансови възможности, гостоприемна и мултикултурна среда, достъп до Европа и САЩ.

Сингапур е най-добрата дестинация в Азия и се нарежда на 7-мо място. Островната държава е отбелязала най-голям приток на таланти от близки места като Малайзия (30%), Тайланд (22%), Индонезия (19%), Филипините (14%) и Хонконг (13%).

От желаещите да се преместят в Сингапур 74% заявяват, че качеството на възможностите за работа ги е привлякло към островната държава.

57% от анкетираните харесват качеството на живот в Сингапур, както и доходите, данъците и разходите за живот. Повече от половината, или 55%, оценяват безопасността, стабилността и сигурността като фактор, който ги е накарал да изберат Сингапур като най-добрата дестинация за работа.

Тази година 9 града от Азиатско-тихоокеанския регион попадат в Топ 30:

Сингапур (7-мо място)

Токио (9-о място)

Сидни (10-о място)

Мелбърн (14-то място)

Окланд (16-то място)

Банкок (17-то място)

Пекин (25-то място)

Куала Лумпур (26-то място)

Осака (30-то място)

В днешния свят наемането на глобални таланти носи много ползи както за работодателя, така и за служителя, се казва в отделен доклад на Центъра за глобално развитие.

"Другите държави могат да бъдат чудесен източник на таланти – работодателите и страните, които използват тази положителна енергия от милионите кадри с мобилни стремежи, ще получат голямо конкурентно предимство", се казва още в доклада.