Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви, че не само турнето на Тейлър Суифт "Eras Tour" поддържа висока инфлация в еврозоната.

Макар че инфлацията в сектора на услугите остава стабилна за месец юни в 20-членния блок, което съвпада с европейската част от турнето на Суифт, тя не може да се припише само на един изпълнител, обясни Лагард.

"Знаете, че не става въпрос само за Тейлър Суифт. Дойдоха и други", коментира тя пред CNBC по време на годишния форум на централните банки в Синтра, Португалия.

Лагард отговори на въпрос дали турнето на Суифт е повишило инфлацията в сектора на услугите - един от внимателно наблюдаваните показатели на ЕЦБ.

Икономическото въздействие на разпродаденото турне на Суифт е добре документирано и идва на фона на опасенията, че централните банки може би все още не са излезли от тежката борба с инфлацията.

Миналата година се появиха термини като "Суифтфлация" и "Суифтномика" след рязкото увеличаване на разходите за услуги като хотели, полети и ресторанти около концертите на певицата.

Анализатори дори предположиха, че влиянието върху основните показатели за инфлацията в Обединеното кралство по време на лондонските й концерти може да накара Английската централна банка да отложи очакваното през септември намаляване на лихвените проценти.

Въпреки това, увеличените потребителски разходи около големите музикални турнета на други изпълнител като Брус Спрингстийн, Пинк и Стинг, също имат своето отражение върху цените и портфейлите на потребителите.

"Услугите са трудната задача", отбеляза Лагард, като добави, че "все още не е ясно" дали тази устойчивост е постоянна.

Инфлацията в сектора на услугите в еврозоната се задържа на стабилно ниво от 4,1% през юни, съобщи Евростат във вторник. Базисната инфлация, изключваща променливите ефекти на енергията, храните, алкохола и тютюна, остава на ниво от 2,9% спрямо предходния месец, което е малко над прогнозираните от икономистите 2,8%.

Същевременно общата инфлация се понижава до 2,5% спрямо 2,6% през май и съответства на очакванията на икономисти, анкетирани от Reuters.

Лагард добави, че ЕЦБ вече е "много напреднала" в укротяването на инфлацията, но несигурността остава.

"Ние сме много напреднали по този път на дезинфлация. Намираме се в това бавно възстановяване, което настъпи през първото тримесечие и се надяваме да продължи".