Общата инфлация в еврозоната се е понижила до 2,5% през юни, докато внимателно наблюдаваните данни за базисната инфлация и за услугите остават стабилни, съобщава Евростат.

Това е в съответствие с очакванията на икономистите, анкетирани от Reuters. През май стойността на инфлацията се повиши с два процентни пункта до 2,6%.

Базисната инфлация, изключваща променливите категории на енергията, храните, алкохола и тютюна, се задържа на 2,9% спрямо предходния месец, надминавайки прогнозата от 2,8%.

Темпът на поскъпване на услугите също не се е понижил, задържайки се на 4,1%.

Инвеститорите ще анализират какво означават последните данни за траекторията на лихвените проценти в 20-те държави от еврозоната, след като Европейската централна банка ги намали с 25 базисни пункта през юни.

Вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос казва пред CNBC, че докато ЕЦБ е уверена, че инфлацията ще достигне целта от 2%, следващите месеци ще бъдат „неравен път“ и няма „предварително определена посока“ за паричната политика.

Според данните за ценообразуването на LSEG, пазарите виждат голяма вероятност за още две намаления на лихвените проценти от по 25 базисни пункта в рамките на оставащите четири срещи на ЕЦБ тази година. Те дават само 33% шанс за последващо намаление този месец.

Еврото, което се бори през последните седмици под сянката на политическия риск от предстоящите избори във Франция, падна надолу с 0,2% спрямо щатския долар и с 0,05% спрямо британския паунд.

Анализатори на валутните пазари в Ballinger Group казват, че освен лекото охлаждане на цените на храните - с инфлация на непреработените продукти, спаднала до 1,4% от 1,8% - като цяло последният индекс на потребителските цени е „виртуално повторение на данните от май“.

Това е достатъчно, за да постави пауза в намалението на лихвите при срещата на ЕЦБ този месец. Непостоянството в инфлацията на услугите може да започне да се превръща в истинско безпокойство за централните банкери, особено на фона на нарастващия растеж на заплатите и намаляващата безработица, коментират експертите на Ballinger Group.

Тази година не е имало конкретен низходящ тренд в инфлацията на услугите и едва ли ЕЦБ ще намали значително лихвите, докато не се появи такъв, отбелязват те.

Прогнозата за лихвените проценти ще зависи от тримесечните макроикономически прогнози на екипа на ЕЦБ.

През юни представителите на ЕЦБ повишиха прогнозата си за средна годишна обща инфлация за 2024 г. до 2,5% от 2,3%, като също така вдигнаха прогнозата си за 2025 г. до 2,2% от 2%.