Цената на биткойна се понижи в четвъртък, тъй като трейдърите предпочитат да приберат печалбите си, вместо да възприемат последните стъпки на Федералния резерв и бившия президент Доналд Тръмп като бичи сигнал за криптовалутите.

През последните 24 часа биткойнът се понижи с 2,74% до $64 335. От началото на седмицата той е спаднал със 7,1% и се търгува с 13% под рекордния връх от около $73 000, който достигна през март.

В събота Тръмп изнесе програмна реч на конференцията Bitcoin 2024 в Нашвил, като обеща да създаде "президентски консултативен съвет по крипто", да изгради национален "запас", съсредоточен около държавните авоари от цифрови активи, и да уволни председателя на Комисията по ценните книжа и фондовите борси Гари Генслер.

Не е шокиращо, че тези обещания не успяха да издигнат криптовалутите. Дори ако Тръмп спечели президентските избори през ноември - а прогнозите за това изглежда отслабнаха, след като вицепрезидентът Камала Харис стана вероятният кандидат на демократите - тези стъпки вероятно ще изискват законодателство, което означава, че почти няма шанс да се случат преди следващата година, посочва Barron’s.

Но по-изненадващо е, че биткойнът не е отскочил след приключването на срещата на Фед в сряда. Централната банка даде заявка за намаляване на лихвените проценти през септември, което обикновено се очаква да стимулира рисковите активи като криптовалутите.

Вместо това търговците изглежда прибират печалби, след като цената на токена доближи $70 000 в края на миналата седмица, според Алис Лиу, ръководител на изследванията в CoinMarketCap.

"Оптимизмът достигна връхната си точка на 27-и, което доведе до фазата "продай новината"," пише тя в изследователска бележка тази седмица. "В близките перспективи сега на пазара няма нов източник на оптимизъм".

Други криптовалути също изпитаха затруднения в четвъртък. Етерът се понижи с 3,9% до $3190, докато Солана се срина със 7,8%, а Кардано загуби 3,7%.