Над 6 процента (6,15%) от българите притежават и ползват криптовалути, съобщава най-голямата борса за цифрови активи Binance, позовавайки се на финансовата компания Triple-A.

Този процент на приемане на криптовалутите подчертава нарастващата ангажираност на България към цифровите активи, особено на фона на глобалния скок на притежателите, пише в съобщението.

Глобалната статистика сочи, че към момента 6,8% (562 млн. души) от световното население са крипто потребители, като се наблюдава 33% увеличение на броя им през последната година. Днес Европа е на четвърто място по притежание на криптовалути по континенти, като през изминалата година е отбелязала забележително увеличение от 60,3%, отчита Binance.

В световен мащаб Обединените арабски емирства са водещи в класацията - 25% от населението притежава криптовалути, а в класацията следват Турция и Аржентина.

Днес 39% от потребителите на цифрови активи са жени - тенденция, демонстрираща все по-голямата ангажираност на индустрията към приобщаване.

Най-активни са криптопотребителите на възраст между 24 и 35 години. Групата представлява 34% от общия брой, следвани от хората между 35 и 44 години, съставляващи 31%. Сред хората на възраст 18-24 години разликата между половете се свива до едва 2%.

Проведеното проучване отбелязва по-ниските трансакционни такси като основно предимство за трейдърите. Това е особено отчетливо при трансграничните плащания, където таксите могат да достигнат 5-6% при традиционните финанси.

Сред водещите за хората предимства са и глобалният обхват на цифровите плащания, прозрачността на трансакциите и елиминираните обратни такси.