Русия обмисля да легализира използването на криптовалути за международни плащания, тъй като страната е изправена пред продължаващия финансов натиск от страна на западните санкции.

Държавната дума, която е долната камара на руския парламент, ще разгледа закон, който разрешава извършването на международни плащания чрез криптовалути, заяви Елвира Набиулина, управител на Руската централна банка.

„Днес Държавната дума разглежда закон, който позволява извършването на разплащания в криптовалути в рамките на експериментален режим“, допълни тя в реч пред Съвета на федерацията, горната камара на руския парламент, съобщи държавната информационна агенция РИА Новости, цитирана от CNBC.

Руската централна банка също се стреми да трансферира средства с помощта на криптовалути, като разплащанията, базирани на криптовалути, ще се осъществяват преди края на 2024 г.

„Вече обсъждаме условията на експеримента с министерства и ведомства, с бизнеса и очакваме, че първите такива плащания ще се осъществят преди края на тази година“, допълни управителят на Централната банка.

Потърсени от CNBC, от руското посолство в Лондон не успяха веднага да коментират плановете на страната да приеме прокрипто законодателство.

Ангажиментът на централната банка да използва криптовалутите като метод за трансгранични плащания бележи обрат в сравнение с предишната позиция на регулатора по отношение на технологията.

През януари 2022 г. Руската централна банка предложи да се забрани използването на крипто за трансакции, както и добивът на дигитални валути, позовавайки се на заплахи за финансовата стабилност, благосъстоянието на гражданите и суверенитета на паричната политика.

Под натиска на санкциите

Това се случва в момент, когато нарастващото напрежение между Русия и САЩ и техните съюзници доведе до безброй санкции срещу физически и юридически лица в Русия в отговор на нападението ѝ над Украйна.

САЩ, Европейският съюз и Великобритания са сред юрисдикциите, които наложиха санкции на Русия. Те продължават да засилват натиска, насочен към президента Владимир Путин, финансовия сектор на Русия и безброй олигарси.

Отделно от това Русия проучва и възможността за въвеждане на дигитална версия на рублата. Дигиталните валути на централните банки, или CBDC, са различни от криптовалутите. За разлика от биткойн и останалите криптовалути, които нямат централен орган, който да ги управлява, те се емитират директно от правителството и са предназначени да възпроизвеждат валути под формата на цифров токен, допълва CNBC.

Управителят на централната банка на Русия заяви, че регулаторът ще се стреми да премине от пилотна фаза към масово въвеждане на дигитална рубла от юли 2025 г., съобщи руската информационна агенция Интерфакс.

Могат ли криптовалутите да избегнат санкциите

Други държави, на които са наложени санкции, често се опитват да заобиколят подобни финансови ограничения чрез използването на криптовалути.

Северна Корея многократно е обвинявана, че е набрала милиони долари в криптовалути, за да подпомогне финансирането на различни държавни програми и да избегне чуждестранните санкции.

Подкрепяната от севернокорейската държава хакерска група Лазарус стои зад огромен обир на мрежата Ronin - блокчейн, който поддържа популярна игра с незаменими токени, наречена Axie Infinity. В резултат на хакерската атака киберпрестъпниците са изнесли дигитални токени на стойност над 600 млн. долара, съобщиха компаниите за блокчейн анализ Elliptic и Chainalysis.

От друга страна, поддръжниците на криптовалутите също твърдят, че дигиталните активи са полезен инструмент за противодействие на незаконни дейности. Това е така, защото мрежите им са публични и показват исторически запис на трансакциите, който е криптографски защитен и не може да бъде променен.