Руската централна банка обяви пред бизнеса, че трябва да използва "решения с множество възможности за избор", включително криптовалути и други цифрови активи, за да улесни плащанията с чуждестранни партньори, за да противодейства на западните санкции, наложени заради конфликта в Украйна.

През последните няколко седмици процъфтяващата търговия на Русия с Китай, Индия, Обединените арабски емирства, Турция и други държави, които не са наложили санкции, претърпя сериозни затруднения. Неотдавнашни нови западни санкции бяха насочени срещу големи руски финансови институции, включително Московската фондова борса и руската вътрешна алтернатива на глобалната система за разплащания SWIFT. Елвира Набиулина, управител на централната банка на Русия, призна, че проблемите с разплащанията са едно от основните предизвикателства пред руската икономика.

"Новите финансови технологии създават възможности за схеми, които преди не съществуваха. Ето защо смекчихме позицията си по отношение на използването на криптовалути в международните плащания, като разрешихме използването на цифрови активи", заяви Набиулина на финансова конференция в Санкт Петербург, цитирана от Reuters. "В момента се обсъждат различни алтернативи. Предприятията са станали много гъвкави, много предприемчиви. Те намират начини за решаване на проблема и често дори не ги споделят с нас".

Набиулина акцентира, че бизнес партньорите на Русия в различни държави са подложени на "огромен натиск", но добави, че постепенно ще се появи нова глобална платежна система, в която няма да участват западни институции, тъй като много държави се чувстват уязвими, използвайки само една платформа без алтернативи.

По думите на Набиулина Русия и други държави от групата на БРИКС водят дискусии относно платежната система BRICS Bridge, която ще бъде предназначена да свързва финансовите системи на страните членки. Тя обаче добави, че дискусиите са трудни и че създаването на такава система ще отнеме време.

Андрей Костин, ръководител на втория по големина руски кредитор ВТБ, на който наскоро бяха наложени санкции на клона му в Шанхай, от своя страна, заяви, че всяка информация за механизмите за улесняване на международните плащания трябва да бъде обявена за "държавна тайна" по закон поради нейната чувствителност.

"Много добре виждам, че в момента някъде в посолството на САЩ седи втори секретар и записва всяко наше публично изявление. Може би той дори седи тук. Каквито и стъпки да предприемем, виждаме, че реакцията на западните държави е много бърза", предупреди той.