Правителството на САЩ планира да разшири санкциите върху продажбата на полупроводникови чипове и други стоки за Русия, като целта е те да се насочат към трети страни-продавачи в Китай, съобщиха късно във вторник източници, запознати с плановете на Вашингтон, пред Reuters. Тези стъпки са част от стремежа на администрацията на Байдън да отговори на усилията на Русия да заобиколи западните санкции и да подкрепи военните си усилия срещу Украйна.

Очаква се в сряда администрацията на Байдън да обяви, че разширява съществуващия експортен контрол, така че да обхване и стоки с американски бранд, а не само тези, произведени в САЩ, свидетелстват източниците. Тя ще идентифицира определени субекти от Хонконг, за които твърди, че доставят стоки за Москва.

Говорителят на Белия дом Джон Кърби потвърди пред репортери по-рано във вторник, че Вашингтон ще обяви нови санкции и контрол на износа срещу Русия. Новината дойде в момент, когато президентът на САЩ Джо Байдън се подготвяше да отпътува рано в сряда за среща на върха в Южна Италия с лидерите на другите демократични държави от Групата на седемте. Един от основните приоритети на лидерите на Г-7 е засилването на подкрепата за Украйна, която вече трета година се съпротивлява на руската инвазия, и разоръжаването на руската военна машина.

Представители на САЩ изразяват все по-голямо разочарование от разрастващата се търговия на Китай с Русия, която според тях позволява на Москва да продължи да въоръжава армията си. Износът от Китай и други страни на металорежещи машини и друго производствено оборудване помага на Москва да произвежда оръжия, които преди това е внасяла. Според източници от Белия дом са необходими промени, за да се разшири определението за американските стоки, обхванати от контрола върху износа, като се има предвид, че Москва вече е пренасочила цялата си икономика към войната.

Далип Сингх, заместник-съветник на Белия дом по националната сигурност в областта на международната икономика, акцентира пред Центъра за нова американска сигурност миналата седмица, че украинският президент Володимир Зеленски ще се срещне с лидерите на Г-7, за да подчертае тежкото положение, в което се намират украинските сили в битката си срещу Русия.

Вашингтон е готов да обяви и нови значителни санкции срещу финансови институции и небанкови такива, които са част от „технологичните и стокови канали“, снабдяващи руската армия.

Лавина от санкции

Съединените щати вече наложиха няколко кръга от технологични санкции срещу Русия в отговор на нейното нахлуване в Украйна и други агресивни действия. Целта на тези санкции е да се ограничи достъпът на Москва до модерни технологии и компоненти, особено тези, които се използват във военния и отбранителния ѝ сектор. Те са в няколко основни направления.

На първо място е контролът на износа, в рамките на който Бюрото за промишленост и сигурност към Министерството на търговията на САЩ въведе всеобхватни ограничения за износ на американски стоки, включително технологии, софтуер и чертежи, насочени към Русия. Той включва и чуждестранни продукти, използващи американско оборудване, софтуер или чертежи.

Вашингтон въведе ограничения и върху стоките с двойна употреба. Те обхващат доставките на продукти, технологии, компоненти и софтуер, които имат както цивилна, така и военна употреба, и са насочени към конкретни сектори, като например енергетиката и отбраната.

Санкции има и срещу руски технологични компании. Министерството на финансите на САЩ наложи ограничения на множество руски организации в технологичната индустрия, включително такива, които се занимават с обработка на данни, разработване на софтуер, хостинг на данни и ИТ услуги. Сред тези дружества са 3data, Ai Teko Inzhiniring, Hash Maker Limited Liability Company и няколко други. В обхвата на санкциите попадат и субекти, участващи в производството на безпилотни летателни апарати и други военни технологии.

Не на последно място, САЩ въведоха рестрикции и срещу над 500 юридически и физически лица, включително на тези, които участват в руската военна кампания, производството на енергия и сътрудничеството с Иран по отношение на безпилотните летателни апарати.

Ефект от санкциите

Всички тези санкции, наложени от САЩ и техните съюзници, оказаха значително въздействие върху военния капацитет на Русия. Те ограничиха достъпа на страната до полупроводници, които са ключови компоненти за различни индустрии, включително военно оборудване. Световният недостиг на полупроводници допълнително изостри проблема за Москва в това отношение.

Освен това ограниченията доведоха до недостиг на резервни части и услуги за поддръжка, които са от съществено значение за авиационната индустрия на страната. Това породи опасения за безопасността на полетите.

Не трябва да се пренебрегва и друг ефект - засилването на зависимостта на Русия от Китай. Москва става все по-зависима от Пекин в стремежа си да избегне американския контрол върху износа и да запълни недостига на технологичния терен. А въпреки че Китай се превърна в бенефициент на затрудненията на Русия, неговата собствена зависимост от западните технологии ограничава обхвата на технологичното партньорство между двете страни.

Нови санкции и срещу Китай

Освен новата си атака срещу Русия САЩ се очаква да затегнат допълнително и ограниченията за достъпа на Китай до технологии за чипове, които са от решаващо значение за изкуствения интелект, съобщи Bloomberg във вторник. Администрацията на Байдън обмисля действия, които ще бъдат насочени към високотехнологичната архитектура на чиповете, известна като gate all-around (GAA). GAA се отнася до нова транзисторна архитектура, която може да доведе до по-добра производителност и по-ниска консумация на енергия.

Южнокорейската компания Samsung Electronics вече започна производството на 3-нанометрови чипове с технология GAA, а Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) планира да включи GAA в предстоящите си 2-нанометрови чипове. Акциите на TSMC и Samsung Electronics поскъпнаха съответно с 1,6% и 0,4% по време на сутрешната търговия в сряда в Азия след новината.

Bloomberg отбелязва, че според негови източници САЩ все още „определят обхвата на потенциалното правило“ и че не е ясно веднага кога ще приключи този процес. Новите мерки имат за цел да затруднят Китай да сглобява усъвършенствани компютърни системи, необходими за изграждането и функционирането на модели на изкуствен интелект.

От октомври 2022 г. САЩ приеха серия от мерки за контрол на износа, целящи да ограничат достъпа на Китай до усъвършенствани технологии за чипове, особено тези, използвани в приложенията за изкуствен интелект. След това през октомври миналата година те допълнително затегнаха ограниченията върху износа на AI чипове за азиатската страна, като се опитаха да спрат доставките на по-усъвършенствани модели от Nvidia и други производители.

В отговор, през май Китай натрупа 344 млрд. юана (47,5 млрд. долара) в трети фонд за полупроводници, което се разглежда като стъпка за насърчаване на „самостоятелността в науката и технологиите“. Този ход дойде в момент, когато страни като САЩ и Нидерландия се опитват да ограничат технологичната мощ на Пекин. По-рано тази година нидерландското правителство забрани на производителя на оборудване за чипове ASML да изнася някои от своите инструменти за Китай.