Руският президент Владимир Путин заяви, че близо 40% от търговския оборот на страната сега е в рубли, тъй като извършваният в долари, евро и други „неприятелски“ западни валути дял е намалял.

Говорейки на Международния икономически форум в Санкт Петербург, Путин каза, че страните, „приятелски настроени към Русия“, са тези, които заслужават специално внимание, тъй като те ще определят бъдещето на световната икономика. „Tе вече съставляват три четвърти от нашата обем на търговията”, каза руският президент, цитиран от CNBC.

Той добави, че Русия ще се стреми да увеличи дела на сетълментите, извършвани във валутите на страните от БРИКС, имайки предвид икономическа коалиция от нововъзникващи пазари, която включва Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка.

Путин каза, че плащанията за руски износ в „така наречените „токсични“ валути на неприятелски държави“ са намалели наполовина през последната година.

„С това делът на рублата в операциите по внос и износ се увеличава, като сега възлиза на почти 40%“, каза още Путин по време на форума, който Кремъл използва, за да насърчи нови отношения със страни в Азия, Латинска Америка и Африка.

Президентът на Русия подробно описа планове за основен ремонт на вътрешния финансов пазар на страната, включително за удвояване на стойността на руската фондова борза до края на десетилетието, намаляване на вноса и увеличаване на инвестициите в дълготрайни активи, предава CNBC.

Западът се опитва да отреже руската икономика от 2 трилиона долара в отговор на пълномащабното нахлуване на Москва в Украйна през февруари 2022 г. Въпреки няколкото кръга международни санкции обаче се очаква икономиката на Русия да расте по-бързо от всички развити икономики тази година, посочва още CNBC.

В своите прогнози за световната икономика през април Международният валутен фонд заяви, че очаква Русия да нарасне с 3,2% през 2024 г., надхвърляйки прогнозирания темп на растеж от 2,7% на САЩ (2,7%). Предвижда се Германия, Франция и Обединеното кралство да отбележат още по-ниски икономически растежи от по-малко от 1%.

Русия твърди, че западните санкции срещу нейните критични индустрии са я направили по-самостоятелна и че частното потребление и вътрешните инвестиции остават устойчиви. Продължаващият износ на петрол и стоки за Индия и Китай, както и предполагаемото избягване на санкции и високите цени на петрола позволиха на Москва да поддържа стабилни приходи от износ на петрол.

Междувременно боевете в Украйна продължават да бушуват, като силите на Москва имат тактически напредък в северната и североизточната част на Украйна през последните седмици.

Западните лидери отбелязаха в четвъртък 80-ата годишнина от Десанта в Нормандия, произнасяйки пламенен призив за продължаване на подкрепата на Украйна. На международната възпоменателна церемония по случай годишнината президентът на САЩ Джо Байдън каза, че е „просто немислимо“ да се преклони пред агресията на Русия, обещавайки да не отслабва подкрепата на САЩ за източноевропейската страна.

Френският президент Еманюел Макрон се присъедини към Байдън, като похвали украинските сили за тяхната смелост в битката им срещу руските сили, добавяйки: „Ние сме тук и няма да отстъпим“.

Украинският президент Володимир Зеленски, който също присъства на церемонията, каза в социалните медии, че събитието е послужило като напомняне за „смелостта и решителността, демонстрирани в стремежа към свобода и демокрация“.

„Съюзниците защитиха свободата на Европа тогава, а украинците го правят сега. Единството надделя тогава и истинското единство може да надделее днес“, добави Зеленски.

По-рано през седмицата Путин каза, че Русия може да започне да доставя оръжия с голям обсег на неуточнени участници за удари срещу Запада в отговор на премахването на някои западни ограничения върху използването на оръжия от Украйна за нанасяне на удари по военни цели в Русия.